Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Erdogan avvisar EU:s miljarderbjudande: "Europa bör bära sin del av flyktingbördan"

Från 2020
Uppdaterad 03.03.2020 08:02.
Över 10 000 flyktingar har samlats på ingenmansland vid gränsen mellan Turkiet och Grekland.
Bildtext Över 10 000 flyktingar har samlats på ingenmansland vid gränsen mellan Turkiet och Grekland.
Bild: imago images/Xinhua/ All Over Press

Turkiets president Erdogan säger sig ha avvisat EU:s erbjudande om en extra miljard euro i bistånd för att Turkiet ska klara av sitt flyktingproblem. Erdogan kräver i stället att Europa bär sin del av bördan då det gäller flyktingar från Syrien.

Turkiet och EU slöt år 2016 ett flyktingavtal som innebar att EU lovade sex miljarder euro i ekonomiskt bistånd i utbyte mot skärpta gränskontroller i Turkiet.

Turkiet stängde därefter sina gränser och gick också med på att ta emot flyktingar som återbördades från EU-länder.

Avtalet bröts under veckoslutet då Turkiet öppnade sina gränser igen och tusentals flyktingar gavs en ny chans att ta sig till Grekland, antingen via land eller i små gummibåtar till öar i Egeiska havet.

Det som vi ser nu kan inte vara svaret eller lösningen på problemet

― EU-kommissionens ordförande Ursula von Leyden

Erdogan sade inte när EU skulle ha erbjudit nytt bistånd eller exakt vem som skulle ha lagt fram förslaget, men hans kansli meddelade senare att presidenten hade talat med Tysklands förbundskansler Angela Merkel på måndag.

Erdogan lär då ha lagt fram sitt krav på att EU delar bördan och han hotade med att "över en miljon flyktingar snart försöker nå Europa."

Han hävdade också att flera hundratusen flyktingar redan har tagit sig till den grekiska gränsen.

Det motsägs av grekiska myndigheter som säger att drygt 10 000 flyktingar har försökt ta sig till Grekland sedan Turkiet öppnade portarna i fredags.

De flesta av dem försöker ta sig landvägen till Grekland medan ett 1000-tal flyktingar har packat sig ihop på små gummibåtar i hopp om att nå öar som Lesbos i Egeiska havet.

Minst ett 1000-tal flyktingar har sedan söndagen försökt nå grekiska öar i Egeiska havet.
Bildtext Minst ett 1000-tal flyktingar har sedan söndagen försökt nå grekiska öar i Egeiska havet.
Bild: imago images/Xinhua/ All Over Press

Grekland har fått hård kritik för sitt hårdhänta sätt att handskas med flyktingarna som den konservativa grekiska regeringen vill hålla utanför landet med alla medel, trots sina åtaganden enligt internationella flyktingavtal.

Erdogans hotfulla retorik och beslut är avsedda att öka trycket på EU. Han hoppas få EU:s stöd i konflikten i Syrien, som hotar att utvecklas till fullt krig mellan Turkiet och bundsförvanterna Syrien, Ryssland och Iran.

Merkel försäkrar att påtryckningarna inte kommer att leda till önskat resultat medan kommissionären Margaritis Schinas som bär ansvar för migrationsfrågor, säger att EU inte kan utsättas för utpressning eller skrämseltaktik

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen sade igår att EU intensifierar dialogen med Turkiet på flera politiska plan.

- Turkiet är i ett svårt läge vad gäller migranter och flyktingar, men det som vi ser nu kan inte vara svaret eller lösningen på problemet, konstaterade von der Leyden.

Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan talade inför parlamentet den 23 augusti 2018
Bildtext Turkiets president Recep Tayyip Erdogan försöker få EU: stöd i den upptrappade konflikten med Syrien och Ryssland.
Bild: EPA-EFE/STR

Det finns redan 3,6 miljoner syriska flyktingar i Turkiet och ännu fler är på väg på grund av regeringsoffensiven i den nordsyriska provinsen Idlib.

Över en miljon syrier har under de senaste veckorna flytt till den turkiska gränsen som har stängts medan hårda strider rasar i Idlib.

Ryssland har allt mer klart tagit parti för den syriska regeringen i den uppblossade konflikten och ryssarna hotar till och med att skjuta ner turkiska stridsplan och drönare som angriper syriska regeringsstyrkor.

Erdogan och Rysslands president Vladimir Putin träffas i Moskva på torsdag i ett nytt försök att lappa ihop ett tidigare avtal om eldupphör som dessvärre inte har hållit.

Källor:AFP, Reuters,

Diskussion om artikeln