Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Beslutsfattare i Åbo om brottsmisstankarna inom hemsjukvården: "Stadens ansvar är hundra procent"

Från 2020
En hand håller i en spruta och centralvenkateter.
Bildtext Arkivbild. En sjukskötare vid hemsjukhuset som Åbo stad anlitade misstänks för otaliga brott, och en läkare vid sjukhuset för delaktighet i brotten.
Bild: Yle/Juho Teir

Svenska Yle rapporterade tidigare om att polisen i sydvästra Finland utreder en omfattande brottshärva gällande ett dödsfall vid ett privat hemsjukhus som specialiserat sig på terminalvård i Åbo. För SFP:s representant i social- och hälsovårdsnämnden, Kjell Wennström, kom nyheten som en chock.

En sjukskötare vid hemsjukhuset misstänks för otaliga brott, och en läkare vid sjukhuset för delaktighet i brotten.

Brottsomfattningen är 23 olika brott. Bland annat grovt dödsvållande, grov misshandel, grovt bedrägeri och narkotikabrott.

Bland de misstänkta finns också sex tjänstemän vid Åbo stad. De är misstänkta för att ha förbisett sin tillsynsplikt gällande vårdleverantörens verksamhet.

Wennström var med om att fatta beslutet om att överföra vårdansvaret til vårdleverantören.

- Det känns illa. När man är med och fattar ett sådant här beslut räknar man med att saker ska göras korrekt och enligt de bestämmelser som man byggt upp, säger Wennström.

Kjell Wennström sitter i en stol och tittar på ett papper.
Bildtext Arkivbild. Kjell Wennström anser att det är helt klart att staden bär hela ansvaret.
Bild: Yle/Marie Söderman

Det gjordes upp direkta riktlinjer om hurudana funktioner leverantören skulle ha berättar Wennström. Det är lagstiftningen som styr hur vården och omsorgen ska föras oberoende om det är frågan om en kommunal, statlig eller privat vårdleverantör.

- Stadens ansvar är hundra procent. Det är helt klart. Enligt lagstiftningen är det staden som ska sköta det hela och bär det fulla ansvaret.

Åbo stad inleder intern undersökning

Tre av de misstänkta tjänstemännen är fortfarande i tjänst vid Åbo stad.

Wennström påpekar att det givetvis kan finnas personer som begår brott eller lyder direktiv i vilket företag som helst eller i Åbo stad. Då gäller det att de personerna ska avhållas från tjänst, konstaterar han.

- I det här fallet har den kontroll som Åbo stad har skyldighet att sköta brustit.

Nästa vecka har social- och hälsovårdsnämnden i Åbo möte. Wennström tror att ärendet kommer att diskuteras grundligt, både med tanke på att det redan tidigare förekommit oegentligheter inom vården i Åbo och för att kontrollfunktionen i staden behöver förbättras.

Brottshärvan är speciellt omfattande eftersom den också har en samhällelig betydelse med tanke på att det gäller vården i en stad, säger Wennström.

Ny härva efter många skandaler inom vården i Åbo

För Åbo stads del en ny härva efter många skandaler inom vården.

Wennström tror att det säkert är många som börjar fundera på ifall man kan förlita sig på vården i Åbo när de gäller att placera anhöriga på vårdhem.

Rullstol och sjukhussäng.
Bildtext Brottshärvan är speciellt omfattande eftersom den också har en samhällelig betydelse med tanke på att det gäller vården i en stad.
Bild: Yle/Marie Söderman

Att en sådan här härva pågått utan att någon har upptäckt det tyder på att personen inte agerat ensam, menar han.

- Det tyder ju på att det finns någon som har hjälpt till med att dölja det hela. Ifall det bara hade handlat om en enskild person skulle personen redan åkt fast. Troligtvis är det flera som är inblandade, likaså var fallet på G1 i Kuppis.

Hela brottshärvan kommer antagligen leda till att det blir knepigare att upphandla om dylika tjänster både för företag och Åbo stads del, konstaterar Wennström.

Diskussion om artikeln