Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Från sparring i världsklass till karriärens största match – knockoutmaskinen Adam Kownacki väntar för Robert Helenius: ”Nu får jag min chans”

Från 2020
Robert Helenius sparrar.
Bildtext Robert Helenius går upp i ringen på lördag.
Bild: Jarno Kuusinen / All Over Press

Han har tränat tillsammans med Deontay Wilders team och nu är Robert Helenius redo för sin största match i karriären. Mycket står på spel när Helenius ska upp i ringen mot Adam Kownacki på lördag. Jag är väldigt motiverad och lugn, säger han.

Robert Helenius har gått en del stora matcher under sin karriär, men många bleknar i jämförelse med det som väntar i New York på lördag. Matchen mot Adam ”Babyface” Kownacki har eliminator-status vilket betyder att en seger kan öppna vägen mot en titelmatch.

– Det här är min största match i karriären, tidigare har jag varit en eller två matcher från en titelfajt och nu får jag min chans. Jag kommer att vinna.

– Jag är inte mer stressad för den här motståndaren än någon annan tidigare. Jag är väldigt motiverad och lugn, och det har också gjort träningen lättare, säger Helenius i ett pressmeddelande.

Hemma på Åland hade Helenius britten Nathan Gorman som sparringpartner och den senaste veckan har han tränat med den tidigare tungviktsvärldsmästaren Deontay Wilders team i Alabama.

– I slutet av vecka åtta åkte vi till USA för att fortsätta träna och vänja oss vid tidsskillnaden. Jag sparrade med Wilders team i ungefär en vecka och nu flyger vi till New York för att göra den sista lätta träningen inför matchen, säger Helenius.

Robert Helenius efter segern mot Gonzalo Omar Basile 2016.
Bildtext Robert Helenius.
Bild: Yle / Tomi Hänninen

Kownacki har knockat många motståndare

Det är ingen pubboxare som väntar för Helenius på lördag, tvärtom. Adam Kownacki har vunnit alla sina matcher som proffs och knockat 15 av 20 motståndare.

Den 191 centimeter långe Kownacki rankas på elfte plats i världen av Boxrec. Helenius som är ungefär nio centimeter längre ligger på 33:e plats på listan.

– Kownacki är en boxare som kommer rakt på. Redan i unga år tränade vi Robert så att han ska kunna få in slag mot en motståndare som boxas på det sättet.

– När man är längre gäller att veta hur man ska besegra en motståndare som är agressiv, säger Helenius pappa Karl.

Adam Kownacki boxas
Bildtext Kownacki har vunnit 15 av 20 matcher på knockout.
Bild: /All Over Press

För ett drygt år sedan knockade Kownacki amerikanen Gerald Washington. När Helenius själv mötte Washington blev han golvad i den åttonde ronden.

– ”Robbe” måste vara i otroligt bra form för att kunna vinna. Han borde boxas på samma sätt som Klitschko och slå höger-vänster-kombinationer, säger med legendariske boxningstränaren Pekka Mäki till STT.