Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Lavrov: Ryssland vägrar gå med på eldupphör i Idlib

Från 2020
Uppdaterad 03.03.2020 15:30.
Programmet är inte längre tillgängligt
Sergej Lavrov på besök i Helsingfors - utrikesministrarna håller gemensam presskonferens - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Ryssland vägrar gå med på eldupphör i Idlib i Syrien för att motverka flyktingströmmar, säger Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov.

Sergej Lavrov hoppas att mötet mellan Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan och Rysslands president Vladimir Putin i Moskva på torsdag ska leda till att situationen i Idlib blir lättare.

Lavrov diskuterade läget i Syrien med utrikesminister Pekka Haavisto (Gröna) under sitt Helsingforsbesök i dag.

Under Lavrovs och Haavistos gemensamma presskonferens sa Haavisto att EU anser att läget för de civila i området är omänskligt och att de civila måste skyddas.

Haavisto underströk att EU uppmanar till eldupphör i Idlib.

Sergej Lavrov talade om olaglig invandring i EU som enligt honom började då väst bombade Libyen så inget återstod av den staten.

– Det var då smugglingen av vapen, narkotika och människor började, sa Lavrov.

Enligt honom hade väst samma planer för Syrien som för Libyen. Därför reagerade Ryssland på den syriska presidentens bön om hjälp.

– Ryssland har gjort mycket för att bekämpa terrorismen i Syrien, sa Lavrov.

Kostymklädda Lavrov och Haavisto står bakom var sitt podium på en scen, en blond kvinna i publiken filmar Lavrov.
Bildtext Det ryska utrikesministeriets talesperson Marija Zacharova filmade utrikesministrarna Sergej Lavrov och Pekka Haavisto. Bredvid Zacharova Rysslands ambassadör i Finland, Pavel Kuznetsov.
Bild: Kerstin Kronvall

Ingen uppmjukning i förhållandet till Ukraina

Lavrov kom också med hårda ord mot Ukraina.

Han sa det som Ryssland alltid brukar säga, nämligen att det är Ukrainas ansvar att fullfölja Minskavtalet för fred i östra Ukraina.

Ukrainas utrikesminister Vadym Prystajko har nyligen talat om att Minsk-protokollet eventuellt borde ses över och skrivas om. Något sådant kan Ryssland inte tänka sig.

Lavrov sa att Ryssland betraktar Minsk-protokollet som en del av den internationella rätten efter att det godkändes i FN:s säkerhetsråd.

Pekka Haavisto berättade att han hade uppmanat Ryssland att utnyttja det momentum som finns just nu med president Volodymyr Zelenskij och utrikesminister Vadym Prystajko i ledningen. Haavisto bedömde att det nu kan vara läge för förhandlingar.

För några månader sedan besökte Pekka Haavisto den så kallade kontaktlinjen mellan de krigande parterna i östra Ukraina. Han berättade om hur illa människor i området far.

Lavrov kontrade med att det beror på Ukrainas blockad av Donbass. Donbass är det krigsdrabbade området i östra Ukraina.

Fortsatt kritik av Nato

Finland fick sig en säkerhetspolitisk släng av Lavrovs slev. Han påpekade att Ryssland uppskattar att Finland inte är medlem av någon försvarsallians.

På det sättet stärks säkerheten i området, sa Lavrov som kritiserade Nato för att genomföra stora militärövningar i Östersjöområdet.

– Vi ser inga problem i området som kräver en militär lösning, sa Lavrov.

Utrikesminister Lavrov hävdade att Ryssland gång på gång försökt få till stånd en dialog med Nato.

– Nato svarar inte ens på våra förslag, sa Lavrov.

Niinistö fick inbjudan till Moskva

Under sitt möte med president Sauli Niinistö gav Lavrov en inbjudan till Niinistö att delta i firandet av 75-års minnet av freden efter andra världskriget den nionde maj.

Dagen går i Ryssland under namnet segerdagen och firas traditionellt med en stor militärparad på Röda torget.

Under mötet hade utrikesministrarna diskuterat fortsatt samarbete bland annat i miljöfrågor och inom avfallshantering.

Pekka Haavisto hade tagit upp människorättsfrågor, då bland annat frågan om förföljelse av medlemmar i Jehovas vittnen i Ryssland.

Det viftade Lavrov bort med att säga att Jehovas vittnen har brutit mot rysk lag och att det inte kan accepteras.

Diskussion om artikeln