Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Apple betalar miljonskadestånd för att ha slöat ner telefoner

Från 2020
Kännykkä
Bildtext Redan 2017 erkände Apple det som kunderna misstänkt länge: att de telefoner företaget tillverkar blir långsammare efter en tid.
Bild: Esa Fills / YLE

Amerikanska teknologijätten Apple har gått med på att betala 500 miljoner dollar i ersättning för att avsiktligt ha slöat ner sina telefoner.

Apple har nått förlikning i en grupptalan som gäller det så kallade “batterygate”, där teknologijätten har erkänt att man avsiktligen gjort äldre telefonmodeller långsammare.

Apple har valt att betala skadestånd till de amerikanska Iphoneanvändarna. Enligt uppgörelsen måste Apple betala 25 dollar per telefon, med ett sammanlagt minimibelopp på 310 miljoner dollar, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Apple förnekar oegentligheter

Enligt domstolsdokument som Reuters tagit del av förnekar Apple att bolaget gjort något fel och valde förlikning för att undvika den belastning och de kostnader som en rättegång skulle innebära.

Uppgörelsen nåddes natten till lördag och den gäller amerikanska Iphoneanvändare, men den måste ännu godkännas av en domare.

Enligt användarna har telefonernas prestanda försämrats efter att de installerat nya uppdateringar, vilket fick dem att misstänka att telefonen var nära slutet av sin livscykel.

Apple har däremot uppgett att problemen berodde bland annat på temperaturskillnader och på att telefonerna använts så flitigt.

"Batterygate" uppdagades 2017

Det var redan år 2017 som det uppdagades att Apple gjort äldre telefonmodeller långsammare utan att berätta om det för sina användare.

Enligt Apple var det här en nödvändig egenskap som jämnar ut toppar i processhastigheten för att minska på batteriförbrukningen. Apple menar att risken för att telefonen stänger av sig därmed blir mindre.

Apple bad då om ursäkt och sänkte också priset för byte av batterier i telefoner.

Källa: Reuters