Kommentar: Bristen på solidaritet lamslår EU:s flyktingpolitik – vem ska hjälpa människorna vid den grekiska gränsen?
De människor som sökt till den grekisk-turkiska gränsen är brickor i ett spel mellan EU-länderna och Turkiet, skriver Svenska Yles Europakorrespondent Rikhard Husu.
I fredags uppgav Turkiet att man öppnar gränsen för flyktingar som vill ta sig vidare till Europa. Beslutet föll inte i god jord i Grekland som vidhåller att EU:s yttre gräns kommer att hållas stängd.
Landet vägrar också behandla asylansökningar från personer som befinner sig vid den grekiska gränsen.
Greklands hårdnackade inställning kan ses mot bakgrunden av det stora ansvar landet axlat hittills i flyktingfrågan.
En majoritet av dem bor läger som byggdes på kort varsel i samband med flyktingkrisen år 2015.
Greklands premiärminister Kyriakos Mitsotakis beskyller Turkiet för utpressning.
Faktum är att diskussionen om en gemensam migrationspolitik stampat på ställe under de senaste åren
EU hänvisar till ett avtal man ingått med Turkiet där landet får ekonomiskt stöd i gengäld med att stoppa migranter och flyktingar från att ta sig till Europa.
Turkiet, som är det land i världen som tagit emot flest flyktingar, anser i sin tur att det är dags för EU att axla ett större ansvar. Landet hoppas också på mer stöd från EU och Nato för sina militära insatser i Syrien.
I samband med sitt besök vid den grekisk-turkiska gränsen, i dag på tisdag, uttryckte EU-ledningen sympati för de migranter som lockats till gränsen med förment falska löften.
Samtidigt försäkrar man att Grekland har EU:s stöd i bevakningen av unionens yttre gräns.
Man har valt att betala Turkiet för att landet ska ta hand om flyktingfrågan för EU:s del.
Den grekiska premiärministern beklagar att man inte gjort mer för att samordna migrationspolitiken inom EU sedan år 2015 då över en miljon flyktingar sökte sig till EU.
Faktum är att diskussionen om en gemensam migrationspolitik stampat på ställe under de senaste åren på grund av vissa medlemsländers kategoriska motstånd mot en solidarisk fördelning av asylsökande.
I stället har man valt att betala Turkiet för att landet ska ta hand om flyktingfrågan för EU:s del. Samtidigt har man gjort sig beroende president Recep Tayyip Erdoğans nyckfulla utrikespolitik.
Nu är det Greklands tur att kompenseras.
I dag meddelade kommissionsordföranden Ursula von der Leyen att Grekland får 700 miljoner för hanteringen av situationen vid den turkiska gränsen.
Att skjuta till pengar löser ändå inte den mest grundläggande bristen i den europeiska migrationspolitiken: bristen på solidaritet.
Premiärminister Mitsotakis beskyller Turkiet för utpressning - EU riktar 700 miljoner euro till Grekland för hantering av flyktingfrågan
EU-ledningen besökte den grekiska gränsen på tisdag.