Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

"Hur kan vårdpersonal smutskasta vårt yrke på det här sättet?" - sjukskötare bestört över brottmisstankarna i Åbo

Från 2020
Kvinna med glasögon. I bakgrunden en byrå med lampa.
Bildtext Arkivbild. Mia Sandholm säger att det viktigaste som föreningen för vård i livets slutskede i Åboland sysslar med är att ordna en årlig utbildning inom hospice-vård.
Bild: Yle/Monica Forssell

Mia Sandholm, sjukskötare och ordförande för föreningen för vård i livets slutskede i Åboland, kan inte förstå hur en sjukskötare eller läkare kan smutskasta yrket på det här viset. Hon anser att varje vårdenhet har ett viktigt ansvar gällande övervakningen av sin egen verksamhet.

Yle Åboland har rapporterat om en brottsutredning gällande ett privat vårdhem som är specialiserat på terminalvård i Åbo. Bland annat misstänks patienterna ha behandlats illa.

Åbo stad misstänks för försummelse av tillsynsplikt när det gäller företagets verksamhet. Staden har tidigare köpt vårdtjänster av företaget. Avtalet mellan staden och vårdhemmet tog slut i slutet av 2014.

Åbo stad har nu också inlett en intern utredning i ärendet.

Ilska mot sjukskötaren och läkaren

Mia Sandholm är ordförande för föreningen för vård i livets slutskede i Åboland och har lång erfarenhet av att erbjuda vård i livets slutskede. Fallet väcker många tankar hos henne.

- Först tänker jag på de döende och deras anhöriga som fått vård av företaget; vad har de tvingats genomlida? Har den döende människan alls fått den vård den behövde? undrar Sandholm.

- Jag känner också ilska mot sjukskötaren och läkaren. Hur kan en läkare, sjukskötare eller närvårdare smutskasta vårt yrke på det här viset? Vi har det värdefullaste och finaste yrket man kan ha. Den äran och vår yrkesstolthet ska ingen få ta ifrån oss.

Föreningen för vård i livets slutskede i Åboland ordnar årligen en hospice-dag. Under dagen ges utbildning i frågor som berör den palliativa vården. Föreningen har också möjligheter att ge bidrag för vård i livets slutskede.

Den egna övervakningen viktig

Sandholm poängterar att det är lätt att skylla på köparen av tjänsterna – i det här fallet Åbo stad – för att övervakningen av verksamheten vid vårdhemmet inte har skötts ordentligt. Men Sandholm poängterar att även om Åbo stad har ett stort ansvar gällande övervakningen av arbetet är det omöjligt för dem att se till varje enskilt patientfall.

- Det viktiga på varje vårdenhet är nog den egna kontrollen, och den enskilda vårdarens yrkesansvar och utvärdering av sina egna handlingar, säger Sandholm.

Lyssna på hela intervjun med Mia Sandholm nedan:

"Jag är bestört, vad har folk fått genomlida?"

12:27

Diskussion om artikeln