Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Åbo ordnar inte gruppverksamhet för förstagångsföräldrar trots att behovet finns

Från 2020
Benen på en man och en kvinna står mot varann ute i en park och kysser varann
Bildtext Två par ben av personer som kramas.
Bild: © Eugenio Marongiu

Hur ofta byter man blöja? Vad innebär familjebildning i mitt liv? Vilka kostnader innebär en baby? Frågorna är många och verkar bli allt fler bland unga i dag när det gäller barnskaffandet.

- I början brukar frågorna handla mycket om praktikaliteter, men så småningom börjar föräldrarna också fundera på vad småbarnstiden riktigt går ut på och vad det innebär för ens identitet till exempel, berättar Liisa Jungar som jobbar på Folkhälsan med hälsofrämjande för väntande och småbarnsföräldrar.

Egentligen borde Åbo stad erbjuda gruppverksamhet för förstagångsföräldrar. I lagen står det tydligt att "en familj som väntar sitt första barn ska ges multiprofessionellt ordnad familjeträning, som omfattar föräldragruppsverksamhet".

Liisa Jungar.
Bildtext Liisa Jungar säger att individuell rådgivning ofta inte räcker för blivande föräldrar.
Bild: Yle/Lotta Sundström

I andra stora städer som Helsingfors, Tammerfors och Vasa erbjuder man gruppverksamhet, men inte Åbo - varken på svenska eller finska.

- Det hålls finskspråkiga föreläsningar bland annat av barnmorskestuderanden och under rubriken "Meistä tulee perhe", även det helt på finska. Men dessa infokvällar är inte samma sak som en intim gruppverksamhet, säger Jungar.

Intresset för Folkhälsans kurs, som ordnas två gånger per år i samarbete med Åbo svenska församling och Arbis, har varit stabilt med drygt 10 deltagare per gång.

- Vi började med kurserna hösten 2018 då vi ansåg att det fanns en lucka i Åbo som behövde fyllas, säger Jungar.

Viktigt med stöd av andra i samma situation

Vid Åbo stad har man dragit in föräldragruppsverksamhet eftersom man anser att intresset inte är tillräckligt stort. I stället erbjuds bland annat öppna seminariekvällar med föreläsningar på finska.

- Åbo stads rådgivningstjänster har under de senaste åren utvecklats på många sätt. Vi fokuserar nu resurserna på annat än föräldragruppverksamhet, så som öppen individuell rådgivning, telefonrådgivning och rådgivning via nätet, svarar Kirsi Karppinen som jobbar med familjerådgivning vid Åbo stad.

Enligt social- och hälsovårdsministeriet kan man tolka det som att lagen om föräldragruppsverksamhet efterföljs då staden erbjuder den efter att barnen fyllt sex månader.

En baby, fotad bakifrån, sitter i famnen på sin mamma och ser mot en annan mamma med baby längre bort.
Bildtext Frågorna är många inför förlossningen, vid sex månaders ålder funderar man på annat.
Bild: Amanda Vikman/Yle

- Vårt mål är att erbjuda rätt stöd vid rätt tidpunkt och att erbjuda sådana tjänster det finns störst behov av. Eftersom alla familjer skiljer sig så mycket åt och har individuella behov kunde vi inte möta deras behov med föräldragruppsverksamhet, säger Karppinen.

Liisa Jungar vid Folkhälsan säger ändå att öppna informationskvällar och individuell rådgivning är något helt annat än föräldragruppsverksamhet.

- Vår kurs är ett fint tillfälle för blivande föräldrar att komma i kontakt med andra i samma situation och få kamratstöd. Om förberedelserna enbart sker via individuella rådgivningsbesök så finns inte samma möjligheter att skapa kontakter, säger hon.

Diskussion om artikeln