Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Skulder upp över öronen, företagssanering och ingen borgen till jordvärme - problemen fortsätter för Hangös hyreshusbolag

Från 2020
Uppdaterad 11.03.2020 10:20.
Hyreshus vid Halmstadsgatan i Hangö.
Bildtext Hangö Hyreshus vill installera jordvärme i några hus, men för att få loss mera pengar behövs någon som borgar. Hangö stad vill inte. Arkivbild.

Hangös hyreshusbolag Hangö Hyreshus vill att staden tar över ett höghus och beviljar borgen på en halv miljon euro för jordvärme. Hangö stadsstyrelse sätter tummen ned i båda fallen.

De ekonomiska problemen för aktiebolaget Hangö Hyreshus fortsätter och nu önskar hyreshusbolaget att Hangö stad skulle ta över det så kallade Seniorhuset, ett höghus som finns på Torngatan 7 i centrum av Hangö.

Det vill däremot inte Hangö stadsstyrelse.

Hangö Hyreshus ägs av Hangö stad, men det är ändå inte från samma plånbok som pengarna tas.

Om Hangö stad tar över Seniorhuset skulle det innebära att staden får svara för nya, stora och försummade reparationer.

Stadsstyrelsen konstaterar också att hyreshusbolaget grundades för att förvalta alla stadens hyresbostäder under ett och samma tak. Därför är det inte motiverat att ett höghus skulle administreras av staden.

Höghuset har fått sitt namn eftersom tanken har varit att lägenheterna i första hand skall hyras ut till äldre personer.

Seniorhuset är byggt i början av 1990-talet, har tre våningar och 22 lägenheter. Huset är granne med Astrea.

Stora lån, företagssanering på gång

Hangö Hyreshus har i närmare 20 år tampats med dålig ekonomi.

I maj 2018 beviljades Hangö Hyreshus frivillig företagssanering. Hangö stad beviljade också bolaget ett kortfristigt tilläggslån på 100 000 euro.

Från tidigare har Hangö Hyreshus ett lån på cirka 1,7 miljoner euro som staden har beviljat.

Meningen var att tilläggslånet skulle betalas tillbaka senast i slutet av 2019, men i stället har Hangö Hyreshus anhållit om att bolaget skulle slippa amortera för 2019 och att man i år amorterar 20 000 euro av kapitallånet.

Hangö stadsstyrelse har beslutat att Hangö Hyreshus inte behöver amortera på det stora kapitallånet för varken 2019 eller 2020.

Däremot bör staden inte utöka sina ekonomiska åtaganden och förbindelser i hyreshusbolaget innan man klarlagt att skuldsaneringsprogrammet är realistiskt och genomförbart.

En mellanutvärdering av saneringsprogrammet ska ske 2022.

Hangö Hyreshus vill satsa på jordvärme

Hangö Hyreshus har också ansökt om borgen av Hangö stad för ett leasingavtal som en bank har erbjudit.

Bolaget vill investera i jordvärme i sina fastigheter på Nykärrsgatan 15-17 och Halmstadsgatan 37.

Husen värms i dag upp med olja. Jordvärmen skulle göra att bostadsbolaget sparar runt 15 000 euro per år i uppvärmningskostnader.

Att skippa oljeeldning är också i enlighet med Hangö stads mål att minska på koldioxidutsläpp inom ramen för Hinkuprojektet, anser Hangö Hyreshus.

Investeringskostnaderna för jordvärme skulle ligga runt 500 000 euro.

Hangö stadsstyrelse anser att det i detta läge inte är motiverat att bevilja Hangö Hyreshus en borgensförbindelse på cirka en halv miljon euro.

Tillägg 10.3.2020 vid 20.30-tiden: Artikeln bygger på uppgifter i beredningstexten till Hangö stadsstyrelse inför mötet 2.3 och de beslut som stadsstyrelsen sedan fattade på mötet.
Bildtexten ändrades 11.3.2020 vid 10-tiden: Tillades att det är en arkivbild och togs bort uppgiften om att jordvärme planeras "bland annat i höghuset på Halmstadsgatan". Också i texten om oljevärme ändrades ordet "höghusen" till "husen"

Diskussion om artikeln