Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Eftermiddagsverksamheten hotad för 250 barn i Borgå - den lokala MLL-förening som har ordnat den söks i konkurs

Från 2020
Barn som gör läxa i finska språket.
Bildtext Många barn får läxorna gjorda på eftis.
Bild: Johanna Manu / Yle

Mannerheims Barnskyddsförbunds (MLL) Borgåförening, som ordnar eftermiddagsklubbar i skolorna i Borgå, söks i konkurs. Verksamheten för 250 skolbarn kan upphöra redan i vår.

Mannerheims Barnskyddsförbunds (MLL) Borgåförening ordnar eftermiddagsklubbar i skolorna i Borgå för sammanlagt 250 barn.

Verksamheten fortsätter tills vidare, men det är möjligt att den upphör innan vårterminen tar slut. Staden söker nu lösningar för att säkra verksamheten under våren.

Det är Borgå stads utbildningstjänster som har koordineringsansvar för eftermiddagsverksamheten för den grundläggande utbildningen.

Verksamheten arrangeras av olika föreningar och den finska församlingen. Borgå konstskola ansvarar för sin egen eftermiddagsklubb och dess verksamhet.

MLL:s Borgåförening har meddelat Borgå stad om ekonomiska problem. Enligt meddelandet kommer föreningen att sökas i konkurs.

Klubbar i sex olika skolor

En eventuell utredning av boet kommer att påverka verksamheten under våren. MLL:s Borgå förening ordnar för tillfället klubbverksamhet på sex olika ställen för sammanlagt ungefär 250 barn.

Föreningen har eftermiddagsklubbar i Kevätkummun koulu, Huhtisen koulu, Albert Edelfeltin koulu och Tolkkisten koulu samt Strömborgska skolan och Eklöfska skolan.

Borgå stads utbildningstjänster har börjat utreda olika alternativ för att säkra verksamheten under våren, ifall föreningens verksamhet upphör innan vårterminen är slut.

– MLL:s Borgåförening har ordnat en utmärkt eftermiddagsverksamhet och vi har inget att anmärka på dess kvalitet, innehåll eller ledare. Det viktigaste just nu är att utreda alternativ för hur vi kan trygga eftermiddagsverksamheten under våren. Dessutom har vi inlett preliminära förhandlingar med olika aktörer, så att vi ska ha ett tillräckligt antal serviceproducenter för läsåret 2020–2021, säger utbildningsdirektör Jari Kettunen i ett pressmedddelande.

MLL:s Borgåförening är enligt pressmeddelandet mycket ledsen över den situation som barnen, familjerna och de anställda försätts i på grund av det här. Staden informerar genast då man vet mera om tidsplanen och alternativen.

Diskussion om artikeln