Hoppa till huvudinnehåll

Sport

BK-46 ”försiktigt positiva” till tanken om estniska lag i handbollsligan – kritiserar ändå HIFK och förbundet: "Inte direkt demokratiskt"

Från 2020
Uppdaterad 03.03.2020 22:46.
Närkamp under BK-46-Dicken.
Bildtext Arkivbild.
Bild: Tomi Hänninen/Newspix24/Handbollförbundet

Efter två viktiga möten är estniska HC Tallinn och HC Kehra nu ett steg närmare att få spela ligahandboll i Finland. Men det estniska förbundet har inte ännu gett grönt ljus – och BK-46 avvaktar också fortfarande.

På torsdagen hade handbollsligaklubbarna ett möte där frågan diskuterades. På måndagskvällen tog handbollsförbundets styrelse upp ärendet.

På agendan: att HC Tallinn och HC Kehra vill spela i FM-ligan nästa säsong.

– Det är en lång process som fortfarande pågår. Vi fortsätter att utreda ärendet, summerar handbollsförbundets ordförande Jari Henttonen för Yle Sporten per telefon efter mötet.

Jari Henttonen.
Bildtext Jari Henttonen.
Bild: Tomi Hänninen/Newspix24/Handbollförbundet

Något konkret beslut har inte ännu tagits. Den största orsaken till det är att det estniska handbollsförbundet inte ännu hunnit behandla frågan. Det estniska förbundets styrelse möts för att diskutera frågan först i slutet av mars.

Efter det kan handbollsförbundet förhoppningsvis slå fast hur det blir på sitt vårmöte i april.

– Men innan det hoppas vi att klubbarna når en konsensus i frågan, säger Henttonen, som redan tidigare konstaterade att alla ligaklubbar måste vara överens om att de estniska lagen ska få spela i ligan.

Inga estniska lag i slutspelet

Enligt Henttonen är den ”absoluta majoriteten” av ligaklubbarna för att de estniska lagen skulle få spela i FM-ligan. Enligt Yle Sportens uppgifter ska BK-46 vara den förening som förhållit sig minst positiv till tanken.

– Vi har inte ännu någon officiell ståndpunkt, berättar BK:s handbollssektions styrelseordförande Björn Siggberg för Yle Sporten på tisdagen.

– Vi har helt enkelt inte hunnit diskutera saken inom föreningen. I BK jobbar vi på det sättet att vi tar ställning till en fråga då ett konkret förslag finns på bordet. Vi vill se hur modellen skulle se ut innan vi tar en slutlig ståndpunkt i frågan, fortsätter han.

Björn Siggberg är ordförande för BK-46 handbollssektion.
Bildtext Björn Siggberg.
Bild: Bubi Asplund / Yle

På handbollsförbundet har man ändå redan jobbat fram en modell som vårmötet ska kunna ta ställning till i det fall att flytten blir av.

I detta fall skulle ligan utökas med de två estniska klubbarna. Alltså skulle tio lag spela i ligan och varje lag skulle fortsättningsvis möta varandra två gånger. Men endast de finska lagen skulle spela vidare i slutserierna.

– De estniska klubbarna skulle sedan återvända till den inhemska ligan. De kan ändå inte spela om ett FM-guld. Dessutom spelar man också om representationsplatser i EHF-turneringar. Ett estniskt lag kan inte spela en Europaturnering för Finlands del, säger Henttonen och tillägger:

– Men det här är en också sak som det estniska förbundet måste fundera på.

"De har aldrig varit i kontakt med oss"

De estniska klubbarnas ambitioner blev offentliga förra torsdagen, då HC Tallinn på sin Facebook-sida proklamerade att de vill spela i FM-ligan nästa säsong.

En enorm överraskning – också för BK-46.

– HIFK, som visst har jobbat med det hela, har aldrig varit i kontakt med oss, berättar Siggberg.

– Det kom bara ett brev där vi uppmanades att närvara på ett möte i Helsingfors en viss tid. Det är ett tillvägagångssätt som jag tycker att inte riktigt ... ja, vad ska jag säga ... inte riktigt är demokratiskt. Det är inte så som det fungerar för oss, fortsätter han.

Upplever ni alltså att ni inte varit tillräckligt involverade i processen?

– Det kan man nog gott säga. Vi ser det som naturligt att de skulle ha varit i kontakt i god tid innan. Det var de inte. Men efter det har jag varit i kontakt med handbollsförbundet och anser att man säkert kan nå en lösning. För något måste göras. Vi hade endast tre hemmamatcher på hösten.

Så ni är försiktigt positiva till tanken om att estniska lag skulle spela i FM-ligan?

– Jo, det är vi. Men det ska finnas ett konkret förslag på hur allt ser ut innan vi tar ställning till det. Men ... jag vet inte ... det kunde ha skötts smidigare. Nu gick man ut med det hela utan att ens diskutera det med oss, säger Siggberg.

Kostnadsfrågan fortfarande öppen – "Men ser mer möjligheter än hot"

En av de största frågorna – utöver om det estniska förbundet ens över huvud taget går med på att lagen spelar i Finland – är kostnaderna som uppstår för ligalagen i och med bortaresorna till Tallinn.

– Dels kostar det att ta färjan över till Tallinn, dels kostar det att bo och äta där. Det är kostnader som inte uppstår då man spelar en bortamatch i Finland. Men vi ser det som ett kostnadseffektivt sätt att få internationell erfarenhet för lagen, domarna och juniorerna, säger Henttonen.

Handbollsförbundet har diskuterat en idé om att ligalagens juniorlag kunde mötas inför varje ligamatch.

För att hjälpa till på traven utreder handbollsförbundet om det finns samarbetspartners som kunde hjälpa till med kostnaderna.

– Därför har vi inte ännu tagit ställning till kostnaderna, berättar Siggberg.

Även om mycket arbete fortfarande återstår innan frågan ens blir riktigt aktuell ser Jari Henttonen positivt på möjligheterna.

– Förbundets styrelse stöder idén, men vi understryker att det väsentliga är om klubbarna stöder den eller inte. Själv ser jag att det finns klart mycket fler möjligheter än hot i ett samarbete.

Artikeln korrigerad. Handbollsförbundet har inte ännu slagit fast hur ligan spelas ifall de estniska lagen inte spelar i serien, trots att det ursprungligen stod så i artikeln.