Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

"Vi testade en massa olika sängar för att han lät så konstigt om natten" - kontaktnätet viktigt då man får sitt första barn

Från 2020
Uppdaterad 11.03.2020 09:52.
Ett leende barn sitter på en trampolin, en vuxen leende kvinna lutar sig mot trampolinen med ögonen på barnet.
Bildtext Heidi Huldén med sitt andra barn, då har de frågorna främst handlat om att hinna ge tillräckligt med tid till båda.
Bild: Amanda Vikman/Yle

Att bli förälder för första gången ändrar livet - på många olika sätt. Heidi Huldén och Amy Lindroos har båda starka, men ganska olika minnesbilder av hur det var att bli mamma för första gången.

- Den största överraskningen var kanske tidsbristen som man inte var så hemskt förberedd på. Man kommer inte och går på samma sätt som tidigare, säger Huldén.

För många upplevs småbarnstiden som tröttsam och tung, men för Amy Lindroos var det nästan tvärtom.

- Jag har faktiskt mycket positiva minnen från den första tiden. Jag förväntade mig kanske att det skulle ha varit jobbigare, eller det var jobbigt på sitt sätt, mycket ändrades, men det var också mycket kärlek som jag inte hade räknat med, säger hon.

Amy Lindroos sitter på golvet med sin 3-åriga dotter i famnen.
Bildtext Amy Lindroos kommer framför allt ihåg kärleken till barnet den första tiden.
Bild: Amanda Vikman/Yle

Men med första barnet gäller det också att lära känna bebisljud och hur det egna barnet fungerar.

- Jag minns att det var mycket onödig oro om små saker. Jag oroade mig för hur min son andades och steg upp på natten bara för att lyssna. Vi skaffade en massa olika sängar för att testa om det skulle ändra på hur han lät om natten, säger Lindroos.

Det är något som Huldén känner igen sig i.

- Oron handlade mycket om osäkerheten. Min mamma fick nog en massa samtal som "hur ska jag göra nu" och "är det här normalt"? För mig var det viktigt med nätverket så man enkelt kan få tips, och rådgivningen på Kimitoön fungerade bra, säger hon.

Tar tid att hitta formen

Båda deltog i föräldraförberedelsekursen i Kimito under graviditeten, men mentalt var det svårt att förbereda sig för vad som skulle komma.

- Det handlade mycket om att söka fakta och information på internet. Jag gjorde så som man inte ska göra och googlade en massa om sådant som man funderade på, säger Huldén.

Då det första barnet kommer är föräldraskapet ett oskrivet blad, och det kan ta tid att hitta formen.

Två babysar sitter i en grön leksakstunnel och kikar ut genom ingångshålet.
Bildtext Tittut!
Bild: Amanda Vikman/Yle

- I och med att min man är jordbrukare och då allt var så nytt, föll ansvaret för vårt första barn ganska långt på mig. Det tog kanske ett år innan vi båda tog ett större och mer delat ansvar för barnet, säger Amy Lindroos.

Huldén nickar instämmande.

- Med första barnet var man också så osäker i sin föräldraroll och sökte knixar och lösningar för smått och stort i vardagen. Med andra barnet var man inte lika orolig och då hade man redan löst de praktiska problemen, säger Huldén.

I dagens läge satsar allt fler på karriären och sitt eget liv, vilket gör att många skaffar barn allt senare i livet.

- För oss handlade det också mycket om ekonomi, att vi ville vara säkra på att ha råd med allt som behövs utan att behöva fundera så mycket på det. Det är försäkringar, blöjor, bilbarnstol och många andra kostnader som man ska vara beredd på, säger hon.

"Föräldraskap kan upplevas som en fotboja"

Enligt lagen ska städer och kommuner erbjuda multiprofessionell familjerådgivning som omfattar föräldragruppsverksamhet.

I Åbo stad har man frångått föräldragruppsverksamheten för de som väntar barn. I stället erbjuder man det efter att barnet fyllt sex månader, men då är många faser redan förbi så som förlossning, amning och den första tiden i hemmet.

Folkhälsan i Åbo försöker därför kompensera för den gruppverksamhet som staden inte erbjuder. Därför ordnar de en kurs för förstagångsföräldrar två gånger per år i samarbete med Arbis och Åbo svenska församling.

Två babyhänder som håller i en boll.
Bildtext Många föräldrar kan uppleva babytiden som fängslande, både i positiv och negativ bemärkelse.
Bild: Amanda Vikman/Yle

- I början brukar frågorna handla mycket om praktikaliteter, men så småningom börjar föräldrarna också fundera på vad småbarnstiden riktigt går ut på, berättar Liisa Jungar som jobbar på Folkhälsan med hälsofrämjande för väntande och småbarnsföräldrar.

I och med att livet i dag är mer individualistiskt tror Jungar att dagens unga går in i föräldraskapet på ett helt annat sätt än tidigare och behovet av att prata om förändringen är stort.

- Att fokus plötsligt ligger på någon annan än en själv kan vara ett svårt steg, också med tanke på att de som skaffar sitt första barn blir allt äldre. Många kan nog uppleva det som en fotboja till en början att man faktiskt är fast dygnet runt med det här lilla barnet som behöver en, säger Jungar och fortsätter.

- Att då få träffa andra i samma livssituation har visat sig vara betydelsefullt och ger nya kontakter.

Diskussion om artikeln