Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

"Längtan är en drivkraft som hjälper oss att ta oss vidare framåt" - Patrica Strömbäck ser längtan som en livslång gåva som måste vårdas

Från 2020
Patrica Strömbäck med sin hund på en sten vid en frusen strand.
Bildtext Patrica Strömbäck laddar batterierna och lyssnar till sin längtan ute i naturen.
Bild: David Strömbäck

Längtan kan spreta åt många olika håll. När det är sommar så längtar vi efter att det ska bli höst och att livet ska lugna ner sig. När man är barn längtar man efter att bli vuxen. Om livet gått åt skogen så längtar vi efter att reda upp det.

– Man bör vara medveten om vad man längtar efter, säger Patrica Strömbäck. På något sätt strävar man efter det man längtar efter, och om längtan inte är konstruktiv så kan den leda en vilse.

Ibland kan längtan vara en flykt. Vi längtar efter något som vi inte riktigt vet vad det är. Vi känner kanske att vi är på fel ställe och längtar efter något annat.

Längtan ledde långt

Patrica Strömbäck har funderat mycket på längtans betydelse. Hennes egen längtan fick henne att byta yrke efter tjugo år som ergoteraput.

– Mitt första yrkesbyte var inte ett svar på en längtan. Jag hade kommit till en punkt där jag insåg att jag inte klarar av att krypa på golvet och annat som ingick i jobbet ända tills jag går i pension.

Patrica Strömbäck skolade om sig till socionom med inriktning på kyrkans arbete och diakoni och arbetade som diakon.

Och där föddes en längtan vidare. Idag är Patrica Strömbäck prästvigd och arbetar som vikarierande präst i Vasa svenska församling. Hennes längtan förde henne längre än hon tänkt sig.

– När jag arbetade som diakon fick jag många frågor, men hade inte lika många svar. Jag längtade efter att få veta mera. Men jag funderade länge på om min längtan skulle ta mig ända till prästvigning.

Prästen Patrica Strömbäck med skorna i handen på en klippa vid havet i Pörkenäs.
Bildtext Prästen Patrica Strömbäck vid havet i Pörkenäs.
Bild: David Strömbäck

Nödvändigt att hitta nya mål för sin längtan

Patrica Strömbäck ser längtan som en gåva som för oss i olika riktningar. Längtan är oftast god och den för oss till platser som är bra för oss.

När man uppnått det man längtat efter så måste man fortsätta att längta efter något annat.

– Annars kanske man dör inuti eller börjar känna sig färdig med livet. Om man levt ett långt liv kan det också vara fint att få känna att nu är jag färdig.

Patrica Strömbäck tror att det som är gemensamt för all längtan, både hos barn och vuxna, är längtan efter att bli sedd och bekräftad. Det är en längtan som hon tror ligger djupt inom oss alla.

Jag fick frågan Vad vill du egentligen? Det gjorde mig arg.

― Patrica Strömbäck

Efter en tuff och intensiv period i livet hade Patrica Strömbäck glömt bort vad hon ville och att hon kunde längta efter olika saker. Då fick hon frågan "vad vill du egentligen?"

– Jag reagerade med ilska på frågan. Men den blev ett uppvaknande för mig. Man ska inte sluta längta. Det är bra att längta och vilja framåt. Jag tror att längtan är en drivkraft eller motor och en gåva som hjälper oss att ta oss vidare framåt.

Patrica Strömbäck tror att längtan efter oss själva är den djupaste längtan vi har. Som präst ser hon den också som en Gudslängtan.

– Den här längtan tar sig olilka uttryck under olika skeden i livet och den kan också vara omedveten. För egen del tänker jag att efter att man är färdig med grunden i livet, t ex en familj om man längtat efter det, så börjar man längta efter andra saker. Vart man sedan riktar sin längtan varierar.

Magnolia kukassa
Bildtext En längtan efter vårens magnolior.
Bild: Henrietta Hassinen

Längtan med förhinder

Hur påverkas man om yttre omständigheter begränsar en så att man inte kan uppfylla sin längtan?

– Där måste man komma överens med sig själv och hitta en nivå där man ändå kan vara nöjd. Man får göra ett bokslut och konstatera att så här långt förde ändå min längtan mig, säger Patrica Strömsholm.

Längtan i sig är underbar. Den fyller en funktion, även om man kanske inte når ända fram.

Det är inte heller sagt att man behöver nå ända fram till det man längtar efter. För vad gör man sedan om man hittat alla skatter på en gång? Och om vi når vårt mål måste vi hitta ett nytt mål att längta till.

– I vår längtan måste vi vara överens med oss själva och andra om att det är bra saker vi längtar efter. Längtan föder nya mål, men också besvikelse.

Hur påverkas vi av avsaknad av längtan?

– Jag tror inte att det är bra att inte längta. När jag själv var mitt uppe i familjelivet med att fostra barn och tonårsbarn tyckte jag inte att det fanns tid för min egen längtan och riktning - även om min familj också var min längtan och min riktning. Samtidigt hade det varit viktigt att bevara sig själv.

Har då Patrica Strömbäck några metoder för att odla en positiv längtan?

– För mig handlar min längtan långt om min gudstro. Det är där jag hittar balansen i min tillvaro. Men också goda böcker hjälper mig, liksom lugn och ro, långa skogspromenader och att vara i kyrkan. Kyrkan är för många, liksom skogen och havet, platser för vila och där man kan ställa om sin riktning och längtan igen.

Solen skiner i skogen
Bildtext Skogen - en plats där din längtan kan komma upp till ytan.
Bild: Mostphotos

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln