Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Inget svar om coronamisstanke vid Vasa centralsjukhus – laboratoriet i Tammerfors överhopat med arbete

Från 2020
Infektionsöverläkare Juha Salonen på Vasa centralsjukhus.
Bildtext Infektionsöverläkare Juha Salonen på Vasa centralsjukhus.
Bild: Yle/Joni Kyheröinen

Först på onsdag morgon kommer Vasa centralsjukhus meddela om någon av de åtta som testades för coronavirus på måndagen bär på viruset. Det var meningen att svar skulle komma på tisdag eftermiddag, men det drar ut på tiden på grund av att laboratoriet i Tammerfors har många prover att analysera.

- Tyvärr tar det några timmar till, de har fått så många prover att analysera i Tammerfors. Vi kommer att meddela patienterna i kväll men vi meddelar allmänheten först i morgon bitti, säger ledande infektionsläkare Juha Salonen på Vasa centralsjukhus.

Under måndagen testades åtta personer för coronavirus på Vasa centralsjukhus. Samtliga hade besökt norra Italien under sportlovet förra veckan och uppvisar nu tecken på sjukdom i luftvägarna.

- Tre av dem har konstaterats ha influensa A, det betyder att de antagligen inte har coronavirus, säger Salonen.

vid vy över framsidan av vasa centralsjukhus
Bildtext De senaste två dagarna har elva personer testats för coronavirus på Vasa centralsjukhus. Tidigast på onsdag morgon kommer en del av svaren.
Bild: YLE / Jonas Mastosalo

Under tisdagen togs coronaprover på tre nya personer. De svaren väntas komma under onsdagen.

Samtliga personer som testades under måndagen och tisdagen kommer från Vasa och Korsholm. Resten av sjukvårdsdistriktet har inte drabbats än så länge.

Inte aktuellt med skild telefonlinje

Det är inte längre bara norra Italien som räknas som epidemiområde, nu klassas också resten av Italien som epidemiområde.

- Det betyder att vi kommer att ha mycket bråttom de närmaste veckorna i och med att många besökt Italien under sportlovet, säger Salonen.

en blå skylt med texten isolering uppföljning övervakning
Bildtext Eventuella coronapatienter hålls isolerade från övriga patienter.
Bild: YLE / Jonas Mastosalo

Det är många som tar kontakt just nu, också sådana som besökt andra europeiska länder än Italien. Men Salonen säger att de just nu fokuserar på dem som besökt Italien.

Är det aktuellt att öppna en skild telefonlinje som är enbart för coronafrågor?

- Det är inget vi tänker göra nu. Viktigast nu är att kontakta egen hälsovårdscentral först och de tar sen kontakt därifrån med oss, säger Salonen.

Diskussion om artikeln