Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Du kan behöva resa lång väg för att få kontanter – fler borde få lyfta pengar i matbutiken, anser Finlands bank

Från 2020
Flera 50 euros sedlar utspridda över svart bakgrund
Bildtext Det är möjligt att lyfta pengar i de flesta matbutiker, men vilken bank du är kund hos kan vara avgörande för om det lyckas eller inte. Så här mycket pengar får du inte heller lyfta på en gång.
Bild: Chiara Daneluzzi / Unsplash

Fortfarande är det ungefär 10 procent av finländarna som främst använder kontanter för att betala för olika varor och tjänster.

– Vi måste se till att folk får kontanter tillräckligt enkelt. Vi kan inte tvinga alla att använda digitala tjänster eller betalkort för varje inköp, säger Tuomas Välimäki, medlem i Finlands banks direktion.

Det är till exempel svårt eller omöjligt för många äldre att använda digitala tjänster – den digitala klyftan är fortfarande stor, berättade Svenska Yle i en nyhet på onsdagen.

Porträtt på Tuomas Välimäki.
Bildtext Tuomas Välimäkis ansvarsområde omfattar bland annat kontantförsörjningen och digitaliseringsfrågor.
Bild: Yle/Niklas Fagerström

Många bankkontor har av ekonomiska orsaker stängt under senare år och det har samtidigt minskat på möjligheterna att lyfta kontanter.

Välimäki säger att man inte ändå kan kräva att det finns bankkontor på alla orter.

– Det finns länder i Europa där man inte har effektiverat bankverksamheten och där mår bankerna i alla fall inte bättre än hos oss. Det är också bra att effektivera verksamheten, säger han.

Välimäki tillägger att när det gäller kontanter är det ännu viktigare att det är kort väg till en bankautomat eller till en butik med uttagstjänster.

Antalet bank- och uttagsautomater har faktiskt ökat en aning under senare år till cirka 1 700 stycken, efter en längre tids minskande trend.

Men den här statistiken berättar inte hela sanningen för på vissa håll i landet är automaterna belägna mycket tätt, medan det på andra håll i landet kan vara tiotals kilometer till närmaste automat.

Pankkiautomaatti
Bildtext I Lappland är det på flera håll mer än 30 kilometer till närmaste Otto- eller Nosto-automat, och på landsbygden i södra Finland kan motsvarande avstånd lätt vara mer än 10 kilometer.
Bild: Henrietta Hassinen / Yle

Viktigt med uttag i kassan

Att kunna lyfta kontanter i matbutiker har därför blivit allt viktigare under senare år.

Välimäki är kritisk till att den stora matbutikskedjan S-gruppen bara erbjuder kunder uttag i samarbete med sin egen bank S-banken.

Om man är kund hos en annan bank får man alltså inte lyfta kontanter där.

– Eftersom handeln är mycket koncentrerad så skulle det ur vår synvinkel vara önskvärt att alla stora butikskedjor som erbjuder uttagstjänster skulle erbjuda det till flera bankers kunder, säger han.

K-gruppens matbutiker gör redan det här. De samarbetar med sex finländska banker vilket möjliggör att man kan lyfta pengar via en så kallad Cashback-funktion i betalkortet. Det här kräver att man samtidigt köper något i butiken.

På S-gruppen ställer man sig inte helt främmande till att också erbjuda andra bankkunder en uttagsmöjlighet.

– Så länge vi får ersättning för de utgifter det här skulle medföra så kan vi naturligtvis också erbjuda kontanter till andra bankers kunder, men vi har för tillfället inte kommit överens om kostnaderna, säger Juha Ahola som är finansdirektör vid Centrallaget för Handelslagen i Finland (SOK) – en del av S-gruppen.

Ahola bedömer att det kommer att bli betydligt vanligare i framtiden att finländarna lyfter pengar i matbutiker.

Högst 200 euro åt gången

Mängden kontanter i butikskassor är däremot ofta begränsad.

Tuomas Välimäki på Finlands bank säger också att det gärna borde vara möjligt att kunna lyfta mer pengar åt gången i butiken. För tillfället begränsar både S- och K-gruppen uttagen till 200 euro.

Butiker har begränsat det här bland annat för att det ska finnas tillräckligt med kontanter också till andra kunder.

Juha Ahola på SOK anser att det skulle vara orimligt med ännu större uttag.

– Man kan inte räkna med att butikerna ska erbjuda folk alla de uttagstjänster de behöver. Butikerna är bara en del av lösningen, säger Ahola.

Finlands bank hoppas på att det att man nu uttalar sig ska hjälpa till att få butikerna och bankerna att förstå vikten av att erbjuda kontanter.

Man hoppas att man inte ska behöva föreslå nya lagar för att kontrollera situationen.

– Om vi upplever att möjligheten att lyfta kontanter inte är tillräckligt god så måste vi se över lagstiftningen, säger Tuomas Välimäki på Finlands bank.

I Sverige har tillgången på kontanter och möjligheten att betala med kontanter väckt mycket debatt, och där planeras också lagstiftning kring hur långt det maximalt får vara till närmaste uttagsautomat.

I Finland är det tills vidare ovanligt att butiker inte skulle välja att acceptera kontanter.

Diskussion om artikeln