Premiärminister Mitsotakis beskyller Turkiet för utpressning - EU riktar 700 miljoner euro till Grekland för hantering av flyktingfrågan
EU-ledarna uttryckte sitt stöd för Grekland i samband med ett besök i Kastanies vid den turkiska gränsen. Premiärminister Kyriakos Mitsotakis säger att nödlidande människor inte kan behandlas som spelbrickor.
Den grekiska premiärministern gick hårt ut mot Turkiet i samband med EU-ledningens besök i Grekland i dag tisdag.
Enligt Mitsotakis ägnar sig Turkiet åt utpressning. Det här är något som varken Grekland eller EU som helhet kan gå med på.
- Det som hänt under de senaste dagarna är smärtsamt uppenbart för alla.
- Turkiet har, i strid med avtalet med EU, systematiskt uppmuntrat och hjälpt tiotusentals flyktingar och migranter att ta sig till Grekland på olaglig väg.
Enligt Mitsotakis har Turkiet misslyckats med sin strategi som bygger på att utnyttja nödställda människor för egna ändamål.
- Det här är inte längre ett flyktingproblem. Det här är ett uppenbart försök att av Turkiet att använda desperata människor för att främja en geopolitisk agenda och att avleda uppmärksamheten från det fruktansvärda läget i Syrien.
Bördan för mottagandet fördelas inte rättvist
Om Europa ska klara av att beskydda sina medborgare måste man också klara av att skydda sina gränser, sa Mitsotakis.
- Det här är precis vad länder som Grekland, Italien och Spanien som befinner sig vid EU:s yttre gräns gör.
Men länderna vid EU:s yttre gräns klarar inte av att axla ansvaret på egen hand, menar Mitsotakis.
- Vi måste kunna visa upp ett effektivt sätt att dela på bördan i fråga om detta komplicerade problem.
- Rent ut sagt kan vi inte ha så många fripassagerare inom EU som för över ansvaret för att sköta de yttre gränserna till de länder som geografiskt befinner sig vid gränsen, samtidigt som man inte tar något som helst ansvar för att hantera frågan internt.
Mitsotakis: För många fripassagerare i EU
Enligt Mitsotakis är EU:s gemensamma enhet för gränskontroll, Frontex, ett exempel på hur medlemsstaterna tillsammans kan dela på ansvaret i migrationsfrågor.
- Men det faktum att vi lyckas bevaka våra gränsar och minimera andelen illegal invandring betyder inte att vi ska ge upp försöken att ändra på den befintliga asylpolitiken.
Enligt Mitsotakis hade EU kunnat göra mer för att samordna migrationspolitiken sedan flyktingkrisen år 2015.
- Om jag ska vara lite modig och provokativ: vi har inte använt tiden på ett förnuftigt sätt sedan den senaste migrationskrisen för att ta oss an frågan på ett effektivt sätt. Det är på tiden att vi gör det nu.
Grekland får finansiellt stöd av EU
Ordföranden för EU-kommissionen, Ursula von der Leyen, intygade att EU stöder Grekland i den extraordinära situation som uppstått. Hon sade att EU delar Greklands oro över läget.
- Vår första prioritet är att se till att ordningen uppehålls vid Greklands yttre gräns, som även är en europeisk gräns.
von der Leyen sa att Frontex kommer att sätta in ett interventionsteam på Greklands begäran. Vidare kommer Frontex att bidra med fartyg, helikoptrar och flygplan för att stöda den grekiska gränsbevakningen.
EU kommer också att stöda Grekland finansiellt med sammanlagt 700 miljoner euro. Av summan kommer hälften, 350 miljoner, att vara tillgänglig omedelbart.
De återstående medlen kan Grekland anhålla om i ett senare skede.
Enligt Ursula von der Leyen ska pengarna användas för att inrätta den infrastruktur som behövs för att hantera läget. Grekland ska också få stöd för att ordna med hälsovård och skyddsutrymmen vid sina gränsen.
von der Leyen uttryckte sin sympati för de migranter och flyktingar som enligt henne lockats till gränsen med falska löften.
Kommentar: Bristen på solidaritet lamslår EU:s flyktingpolitik – vem ska hjälpa människorna vid den grekiska gränsen?
Människor blir brickor i ett spel, skriver Rikhard Husu.