Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Ingen idrottare i Hangö var bra nog för att utses till årets idrottare 2019

Från 2020
Seglingsbåtar med vita och svarta segel på väg ut ur Hangö.
Bildtext Hangö segelförening får utmärkelsen årets bragd för bra arrangerade VM-seglingar för sexor (6mR) i Hangö i augusti 2019
Bild: Tiina Grönroos / Yle

Ingen 18 år fylld eller äldre idrottare i Hangö har presterat tillräckligt bra ifjol för att kunna väljas till årets idrottare i Hangö 2019.

Ungdoms- och idrottschef Tommy Gröndahl säger att han inte har lyckats hitta en lämplig kandidat.

Det är första gången under Gröndahls tid som Hangö låter bli att premiera årets idrottare, men Gröndahl har också tidigare sagt att idrotten i Hangö är i kris.

- Jag vill inte heller sänka ribban, det ska någon form av trovärdighet, säger Tommy Gröndahl.

Bildningsnämnden i Hangö har inte heller motsatt sig Gröndahls motiveringar.

Däremot har Salla Simola valts till årets unga idottare. Salla Simola sysslar med brasiliansk jiujitsu och skördade stora framgångar i fjol.

Bland annat vann Simola VM-guld i sin egen viktklass (-69 kg) och VM-silver i den öppna viktklassen för flickor 17 år i Long Beach i Kalifornien.

- Salla Simola skulle ha varit en bra kandidat till årets idrottare, men hon fyllde 18 först i början av det här året, säger Tommy Gröndahl

Årets lag går till unga jazzdansare

Årets lag i Hangö är balettskolan Baletti- ja liikuntakoulu Hannele Soulasmaas 14-16-åriga jazzdansflickor som skördade fina nationella framgångar i fjol.

Danslärare Hannele Soulasmaa kan också titulera sig årets tränare 2019.

- Någon kan vara av den åsikten att en balettskola inte är ett idrottslag, men utan jazzdansarna skulle det också varit svårt att utse årets lag i Hangö, säger ungdoms- och idrottschef Tommy Gröndahl.

Årets bragd 2019 tillfaller Hangö Segelförening som i huvudsak ansvarade för de idrottsliga arrangemangen kring sexornas VM-tävlingar i augusti ifjol.

Sist men inte minst går årets hedersomnämnande till Hans Strömfors, HIK Pingis, som sedan början av 1970-talet verkat för bordtennisen i Hangö.

Han har i årtionden varit en av förebilderna för bordtennis i Hangö, inte minst för unga pingisspelare.

Hans Strömfors är ännu idag aktiv bordtennisspelare, som under årens lopp deltagit i många nationella tävlingar, men också större mästerskap, bland annat för veteraner.

Samtliga premierade belönades på tisdagen (3.3) med stipendier på 300-500 euro.

Diskussion om artikeln