KD:s Päivi Räsänen får hjälp av den kristna högerns internationella superjurister – beskrivs av människorättscenter som global extrem hatgrupp
Kristdemokraten Päivi Räsänen, som utreds för hets mot folkgrupp, får juridisk hjälp av den amerikanska kristna högerns starkaste juridiska nätverk Alliance Defending Freedom. Organisationen beskrivs av ett amerikanskt människorättscenter som en extrem hatgrupp med global agenda.
Ordförande för Kristdemokraternas riksdagsgrupp Päivi Räsänen, som misstänks för hets mot folkgrupp, har under den senaste tiden besökts av flera jurister från Alliance Defending Freedom (ADF International).
– De har en särskilt stor kunskap om Europeiska människorättsdomstolens domar i liknande fall, och de har gett mig sådan experthjälp, säger Räsänen till Svenska Yle.
Enligt Räsänen kan hon vara i behov av direkt juridisk hjälp av organisationen om polisens förundersökningar leder till åtal.
Min uppfattning är att HBTQ-samfundet mycket medvetet försöker stämpla åsikter som grundar sig på kristen övertygelse som hat
Päivi Räsänen
ADF beskrivs som den amerikanska kristna högerns starkaste juridiska organisation och har framgångsrikt drivit flera fall i högsta domstolen i USA.
Samtidigt är ADF en omstridd organisation som driver en global agenda mot abort och sexuella minoriteters rättigheter. Organisationens jurister har enligt människorättscentret Southern Poverty Law Center även försvarat lagar som kriminaliserar homosexualitet i Indien och Belize.
ADF förenar sig med Räsänens kamp i Finland
Päivi Räsänen misstänks för två separata fall av hets mot folkgrupp. I måndags förhördes hon av polisen på grund av en pamflett hon skrivit 2004 men som hon fortsatt dela på social medier.
Det andra fallet som redan gått till åtalsprövning handlar om twittermeddelanden där hon ifrågasätter att kyrkan deltar i Pride-evenemang.
Båda fallen handlar i grunden om att Räsänen använt bibeln för att framföra sin syn på sexuella minoriteter på ett sätt som kan bryta mot lagen. ADF anser att utredningarna är en del av ett europeiskt fenomen.
– Att kriminalisera yttranden genom så kallade hatprat-lagar tystar ner viktiga offentliga debatter och är ett stort hot mot våra demokratier. Fall av det här slaget skapar en kultur av rädsla och censur och har blivit allt för vanliga över hela Europa, säger Paul Coleman som leder ADF:s kontor i Wien i ett pressmeddelande.
Enligt Päivi Räsänen kan ADF erbjuda henne hjälp på flera fronter.
– Tanken är att de kan erbjuda såväl en internationell juridisk expertis som nätverk där de kan lyfta fram fall av det här slaget på olika håll i världen, säger Räsänen.
Fallet har också den senaste tiden uppmärksammats av stora kristna medier – bland annat har amerikanska CBN News rapporterat från Helsingfors.
– Visst har man förundrat sig över det här ute i världen, särskilt i kristna medier i många länder. Det uppfattas som ett prejudikat i Europa när det gäller religions- och yttrandefrihet, säger Räsänen.
Framgångsrik men omstridd organisation
I USA har ADF ett rykte om sig att vinna de flesta fall organisationens jurister tar sig an. Särskilt har man i högsta domstolen vunnit flera fall där man motsatt sig sexuella minoriteters rättigheter.
Ett av organisationens mest omtalade rättsfall handlade om en konditor i Colorado som vägrade sälja en bröllopstårta till ett samkönat par. Med hänvisning till hans konstnärliga frihet lyckades de ge honom rätt i högsta domstolen i USA.
Människorättscentret Southern Poverty Law Center har ändå sedan 2016 kategoriserat ADF som en extrem hatgrupp. Orsaken är bland annat att dess jurister har stött statssanktionerad tvångssterilisering av transpersoner i Europa, att man har länkat homosexualitet till pedofili och stött kriminalisering av homosexuella relationer i Indien och Belitze.
– Jag är inte bekymrad eftersom jag har bekantat mig väl med organisationen och dess värdegrund. Min uppfattning är att HBTQ-samfundet – alltså de sexuella minoriteternas gemenskap – mycket medvetet försöker stämpla åsikter som grundar sig på kristen övertygelse som hat. Det har även drabbat mig själv. Jag anser att det handlar om en mycket orättvis och osaklig stämpel, säger Räsänen.
Rubriken ändrad 4.3.2020 klockan 10.17. Förtydligande gäller att Räsänen inte får hjälp av amerikanska ADF:s jurister utan av dess internationella organisations jurister.
"KD:s Päivi Räsänen får hjälp av den amerikanska kristna högerns internationella superjurister" ändrades till "KD:s Päivi Räsänen får hjälp av den kristna högerns internationella superjurister".