Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Utrikesministeriet: Undvik resor till norra Italien – THL klassar hela Italien som epidemiområde, flyg ställs in

Från 2020
Uppdaterad 03.03.2020 19:11.
Två personer i munskydd står och tittar på en karta i Italien.
Bildtext För att hindra att viruset sprids har de italienska myndigheterna bland annat vidtagit åtgärder som begränsar resande.
Bild: EPA

Utrikesministeriet har uppdaterat sitt resemeddelande om Italien. Ministeriet uppmanar nu finländare att undvika "icke-nödvändiga" resor till norra Italien.

Ministeriet motiverar uppdateringen med att läget gällande coronavirussjukdomen (COVID-19) har förändrats under de senaste dagarna. Smittorisken har ökat i flera norditalienska regioner.

De regioner som ministeriet räknar upp i sitt uppdaterade resemeddelande är Veneto, Lombardiet, Piemonte och Emilia-Romagna.

Smittor har bekräftats också i andra regioner, konstaterar ministeriet i sitt resemeddelande.

För att hindra att viruset sprids har de italienska myndigheterna bland annat vidtagit åtgärder som begränsar resande.

Evenemang har ställts in och befolkningen uppmanas att undvika offentliga folksamlingar. Följ alltid de lokala myndigheternas anvisningar, uppmanar ministeriet finländarna i sitt resemeddelande.

Om du rest i Italien och får symptom kontakta hälsovården per telefon

Institutet för hälsa och välfärd THL klassar å sin sidan nu hela Italien som epidemiområde.

Det här innebär att ifall du har rest i Italien och får symtom som tyder på akut luftvägsinfektion, till exempel feber, hosta och andnöd, inom 14 dygn från den dag du lämnade epidemiområdet, ska du kontakta hälsovården per telefon och sedan följa de anvisningar som du får.

Finnair och SAS ställer in flyg

Finnair ställer in flyg till Milano i nästan en månad (9 mars till 7 april) på grund av coronaviruset.

Flygbolaget flyger ändå till Milano och tillbaka till Finland en gång i dagen från och med i morgon till söndag för att ta hem sina kunder som rest till Italien. I vanliga fall flyget Finnair två gånger om dagen från Helsingfors till Milano.

De kunder som bokat en resa betalas tillbaka biljettpriset. Resenärerna kan också boka om sina biljetter om de vill, uppger Finnairs kommunikationsavdelning till nyhetsbyrån STT.

Finnairs beslut grundar sig på Utrikesministeriets uppdaterade resemeddelande.

Också SAS meddelar att flyg till Milano, Turin, Venedig och Bologna ställs in från och med onsdagen (4.3). SAS börjar flyga till de här destinationerna igen efter den 16 mars.

Aurinkomatkats kunder kan boka om resor i april

Resebyrån Aurinkomatkat har också reagerat på Utrikesministeriets uppdaterade resemeddelande.

Bolaget uppger på sin webbsida att kunderna kan boka om eller avboka sina resor till Bologna, Milano eller Venedig ifall resorna är bokade till april.

Om man ska resa till de här städerna i maj är det ännu oklart ifall det går att boka om utan avgift. Aurinkomatkat uppger att man fattar beslut om det här i slutet av mars.

Artikeln uppdaterades klockan 18.20 med information om att Finnair ställer in flyg till Milano. En till uppdatering med att också SAS ställer in flyg och att Aurinkomatkat erbjuder kunder möjligheten att boka om resor i april lades till i artikeln klockan 19.05.

Diskussion om artikeln