Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Ett 20-tal anhöriga har kontaktat polisen efter vårdhärvan i Åbo – ny brottsutredning kan bli aktuell

Från 2020
Polisuniform
Bildtext Polisen uppmanar anhöriga att höra av sig.
Bild: Marja Väänänen / Yle

Ett tjugotal personer har tagit kontakt med polisen efter att vårdhärvan kring det privata hemsjukhus som specialiserat sig på terminalvård i Åbo uppdagades.

Polisen i sydvästra Finland uppmanade anhöriga att ta kontakt då man behöver de anhörigas samtycke för att patientjournalerna ska kunna överlåtas till polisen.

– Folk har varit aktiva på att att höra av sig trots att det handlar om gamla ärenden, säger förundersökningsledaren Mika Paaer.

Vårdhärvan som offentliggjordes på måndagen omfattar totalt 23 olika brott. Bland annat grovt dödsvållande, grov misshandel, grovt bedrägeri och narkotikabrott.

Profilbild på kriminalkommissarie Mika Paaer.
Bildtext Kriminalkommissarie Mika Paaer är förundersökningsledare i vårdhärvan i Åbo.
Bild: Yle/ Nora Engström

De nya uppgifterna som de anhöriga har kommit med har ännu inte analyserats. I nuläget vet man därför ännu inte om det finns fler brottsmisstankar. Enligt Mika Paaer kommer polisen nu att analysera alla tips som har kommit in och sedan kontakta tipslämnarna.

– När vi får tillgång till patientjournalerna och övriga dokument ser vi om det finns behov för en ny brottsutredning.

Fallet handlar om att Åbo stad efter en konkurrensutsättning har överfört vårdansvaret för cirka 185 patienter till en tjänsteleverantör. Stadens fyraåriga avtal om att köpa tjänster av det privata hemsjukhuset löpte ut i slutet av 2014.

De anhörigas hjälp är nödvändig

På grund av sekretessbestämmelser har polisen i samband med utredningen endast fått tillgång till tre patienters sjukjournaler. Polisen vill nu därför få in så mycket material som möjligt, vilket förutsätter aktiva anhöriga.

Polisen bad Åbo stad om kunduppgifter från det brottsmisstänkta privata hemsjukhuset, för att den vägen snabbt få tag på de anhöriga. Men staden har inte lämnat ut de kunduppgifterna.

– Stadens tolkning är att även kundernas namn är en uppgift som är sekretessbelagd. Medierna är därför just nu vårt enda sätt att få tag på anhöriga.

Polisen uppmanar personer som åren 2011–2014 haft någon anhörig som fått terminalvård hos en privat tjänsteleverantör som Åbo stad har köpt tjänster av att ta kontakt med polisen per e-post: vihjeet.lounais-suomi@poliisi.fi

Diskussion om artikeln