Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Kärpät säkrade grundseriesegern för tredje året på raken – HIFK vann klart då kaptenen Sallinen gjorde karriärens första hattrick

Från 2020
Jere Sallinen.
Bildtext Jere Sallinen hade all orsak att lyfta händerna i vädret i kväll.
Bild: Matti Raivio/All Over Press

Än en gång är det Kärpät som kommer att knipa grundseriesegern i ligan. Det blev klart då man i kväll vann över Jukurit. Samtidigt utökade man tabelledningen ner till Tappara till 13 poäng. En siffra tammerforsarna inte kan ta igen. HIFK utökade ledningen ner till HPK efter seger mot KalPa.

För tredje året på raken har Kärpät säkrat grundseriesegern.

I säsongens 56:e match kom seger nummer 36 och poängledningen ner till Tappara är nu 13 pinnar. Med fyra omgångar kvar av grundserien är det inte en ledning man tappar.

Kärpät gick upp i ledning i den första perioden i kväll mot Jukurit och tappade den aldrig. I den andra perioden skrev man snabbt om siffrorna till 3–0 och i den tredje perioden fick också Jesse Puljujärvi sitt namn i målprotokollet.

Samtidigt skrev Mika Pyörälä ett stycke klubbhistoria med sin assist. Pyörälä har nu under karriären noterats för 386 poäng – flest genom tiderna i Kärpät.

– Vi var extremt effektiva i början av den tredje perioden och gjorde fenomenala mål. Speciellt värmer det ändå att Mika Pyörälä nu steg till etta genom alla tider i Kärpäts poängstatistik, kommenterar tränaren Mikko Manner efteråt på klubbens webbplats.

Kaptenens första hattrick förde HIFK till seger

För första gången i karriären har HIFK:s kapten Jere Sallinen lyckats fullborda ett hattrick och fick göra det framför hemmapubliken.

Samtidigt ledde han laget till seger mot KalPa.

– Det känns förstås bra. Ibland har jag också tur, säger han i en videointervju på lagets hemsida efter matchen.

Den första fullträffen kom i den första perioden och då HIFK ledde med 2–1 i den andra perioden öppnade han slutligen spjällen.

Först kom 3–1 målet och sex minuter senare satte han in 4–1.

– Starten var lite seg men efter det kom vi bra in i matchen. Vi var effektiva och för en gångs skull höll vi nivån genom hela matchen, säger Sallinen.

HIFK vann till slut med 5–1 efter att Teemu Turunen satte in en sista puck i tom kasse. Laget ligger nu på en sjätte plats i tabellen på 101 poäng.

Direkt under dem på andra sidan sträcket ligger HPK som också är helsingforslagets nästa motståndare.

– Det blir en tuff match där mycket står på spel. Vi måste förbereda oss väl och vara färdiga då det gäller. Nu njuter vi av det här och i morgon börjar vi fokusera på den matchen, säger Atte Engren som stod för 25 räddningar efter segern.

Resultat, ishockeyligan:

HIFK – KalPa 5–1 (1–1, 3–0, 1–0)

HPK – Lukko 1–3 (1–1, 0–2, 0–0)

Jukurit – Kärpät 3–5 (0–1, 1–2, 2–2)

Diskussion om artikeln