Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Finländarna får vänta längre på utkomststödet i och med brådska vid FPA: "Värsta läget sedan 2017"

Från 2020
Kelan logo ikkunassa.
Bildtext Situationen på FPA är inte bra just nu, säger förmåndsdirektör Anne Neimala.
Bild: Tiina Jutila / Yle

Behandlingen av utkomststödsansökningar vid FPA har i vart fjärde fall tagit längre än vad lagen tillåter. Brådska har varit vardag vid FPA sedan årsskiftet, skriver Yle Uutiset.

Förmåndsdirektör vid FPA, Anne Neimala, säger att en del av kunderna fått sitt utkomststöd en dag för sent. Enligt lagen får ansökan om utkomststöd högst ta sju dagar.

Enligt FPA är situationen den värsta sedan år 2017, då ansvaret för utkomststödet övergick från kommunen till FPA. Då vittnade man om förseningar på flera veckor.

– Vi fick in en normal mängd ansökningar vid årsskiftet, men arbetsdagarna var betydligt färre – under julveckan var det endast två dagar vanliga arbetsdagar. Det här har lett till att arbetsmängden har hopat sig, säger Neimala.

Hundra vikarier anställs för att underlätta läget

Under januari fick 211 000 finländare utkomststöd. Det här är 20 000 fler jämfört med fjolåret. Utkomststödet är till för de människor och familjer vars inkomster inte räcker till i vardagen.

FPA var inte förberedd på den ökade arbetsbelastningen, men nu har organisationen anställt hundra vikarier som ska hjälpa till i rusningen.

FPA tidigarelägger också anställningen av sommarvikarier. För en del av FPA:s utkomststödsmottagare har man fattat längre beslut på 2–3 månader för att underlätta situationen.

Neimala poängterar ändå att läget inte är riktigt lika kritiskt som år 2017.

– Men situationen är inte bra just nu. År 2017 var förseningarna i betalningarna längre och förseningarna påverkade en större grupp människor. På det sättet är läget inte lika dåligt.

Enligt henne har största delen av stöden betalats ut i rätt tid. Om förseningar har förorsakat problem för kunderna ombes de ta kontakt med FPA.

Andra stöd påverkas också

Det är inte bara utkomststödsansökningarna som påverkats av rusningen vid FPA. Behandlingarna för andra stöd har tagit längre och det beror enligt Neimala på lagändringar.

I början av året har också indexförhöjningar gjorts till alla förmåner och det har orsakat mer jobb för FPA.

Förseningarna och fördröjningen i nättjänster har bland annat gjort det svårt för kunderna att boka tid och kundtjänsten har varit överbelastad.

– Vi hoppas att det här åtgärdas inom mars. För tillfället kan vi inte med säkerhet säga exakt när problemet kommer att åtgärdas eftersom vi inte vet hur många ansökningar det kommer in på lång sikt, säger Neimala.

Artikeln är en översättning av Yle Uutisets artikel "Kelan toimeentulotukihakemusten käsittelyssä viiveitä – " Vuoden 2017 jälkeen varmasti pahin tilanne", sanoo etuusjohtaja" skriven av Pauliina Happo.

Artikeln har översatts av Märta Nummenmaa.

Diskussion om artikeln