Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Inga österbottningar har testat positivt för coronavirus – sjukhuset meddelar endast om konstaterade fall

Från 2020
Uppdaterad 04.03.2020 10:55.
Den nya akuten vid Vasa centralsjukhus
Bild: Yle/ Malin Hulkki

Ingen av de åtta österbottningar som testades för coronavirus i måndags har testat positivt. Provsvaren visar att tre av personerna har A-influensa men ingen har alltså smittats av coronaviruset. Samtidigt meddelar Vasa centralsjukhus att man hädanefter endast meddelar om konstaterade fall.

Ledande infektionsläkare Juha Salonen vid Vasa centralsjukhus räknar ändå med att nya personer kommer att testas varje dag en tid framöver.

- Jag tror vi kommer att ha nya misstänkta fall för så många har besökt Italien de senaste två veckorna. Jag är inte förvånad om vi får bekräftade fall någon dag, säger Salonen.

Porträtt av Juha Salonen.
Bildtext Ledande infektionsläkare Juha Salonen på Vasa centralsjukhus säger att man ska kontakta sin lokala hälsovårdscentral om man misstänker coronavirus.
Bild: Yle/Anna Kurtén

Vänta ett dygn eller två timmar

Salonen är kritisk till att Vasa centralsjukhus måste vänta på svaren i mer än ett dygn. Hade man egen utrustning kunde man få svaren på ett par timmar.

- Problemet är att så länge vi måste skicka laboratorieprov till Tammerfors eller Helsingfors tar det tid, säger Salonen.

Utrustning för att undersöka prov har beställts till Vasa centralsjukhus men det är oklart när den kommer.

- Hoppas vi får den där apparaten för att själva kunna diagnostisera vid centralsjukhuset. Det skulle underlätta och vara mycket bättre.

Den som har besökt Italien de senaste veckorna och har symptom på luftvägsinfektion ska kontakta sin egen hälsovårdscentral per telefon. Därifrån tar de i sin tur kontakt med centralsjukhuset.

Åtta personer mår bra

De åtta som testades i måndags mår alla bra, uppger Salonen.

- De mådde bra redan i måndags. De repar sig hemma. Tillsvidare har de inga allvarliga symptom.

Under onsdagskvällen väntas svar på sex nya prov som togs under tisdagen.

Sjukhuset meddelar om någon av dem konstateras ha coronavirus på torsdag förmiddag. Samtidigt slutar man meddela om misstänkta fall.

Så länge det bara är en handfull personer som testas per dag på Vasa centralsjukhus tror inte Salonen att det är aktuellt att göra som i Sverige där man har ambulerande team som åker runt och tar prover.

- Vi kan skydda oss bättre när vi tar prover här.

Salonen poängterar att det är viktigt att personalen fortsätter skydda sig så att de inte insjuknar.

- Om personalen är sjuka är det svårt att behandla patienter i fortsättningen om det blir en stor epidemi. Men det är ju ingen stor epidemi ännu.

Är det aktuellt med en skild telefonlinje?

- Det behöver vara en läkare som gör bedömningen om prov behöver tas eller inte. Därför är det viktigt att man först ringer sin hälsovårdscentral som sen tar kontakt med oss.

Hur mår du och dina kollegor efter flera intensiva dagar?

- Jag är lite trött efter den här rumban. Det är säkert samma på jourpolikliniken.

Artikeln uppdaterad 4.3.2020 klockan 9.18 med fler citat av Juha Salonen. Siffran med antalet testade under tisdagen uppdaterades också.

Artikeln uppdaterad 4.3.2020 klockan 10.56 med uppgifter om att Vasa centralsjukhus endast informerar om konstaterade fall i fortsättningen.

Diskussion om artikeln