Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Teater: Improvisationsshow på Unga Teatern låter publiken se skådisarna jobba

Från 2020
Uppdaterad 05.03.2020 14:09.
Sju skådespelare i granna t-skjortor mot en svart bakgrund ler upp mot kameran.
Bildtext Unga Teaterns skådespelare samarbetar med improvisationsteatern Stjärnfall om att skapa teaterföreställningen Impro! – Lev improviserande. Varje föreställning är helt unik.
Bild: Ingemar Raukola

Oväntade vändningar, ett interaktivt grepp och scener som uppstår i stunden. Unga Teaterns föreställning Impro! – Lev improviserande bjuder på fartfylld improvisationsteater.

I foajén får publiken skriva replikförslag åt ensemblen. Under föreställningen inbjuds åskådarna att påverka föreställningen genom att ropa förslag åt skådespelarna på platser där scener utspelar sig och vad som ska hända.

På ett tåg? Åbo slottspark? En avstjälpningsplats i Jyväskylä?

Och när som helst kan musikern Salla Markkanen klämma igång med en låt vid elpianot, och då slår formen över i musikteater.

Unga Teatern i Lillklobb i Esbo uppträder i mars månad med improvisationsteater tillsammans med improteatern Stjärnfall. Det är en kompakt föreställning på en dryg timme.

En ung kvinnlig skådespelare sitter på huk framför två män som håller fram armarna ovanför henne.
Bildtext I improvisationsteater gäller det för skådespelarna att ge efter för stundens impulser och bejaka osannolika situationer.
Bild: Ingemar Raukola

Fartfylld underhållning

Improteater är en fartfylld underhållningsform som på ett roligt sätt gör skådespelarnas arbete väldigt tydligt. Roller, sång och musik skapas i stunden.

Den oförutsägbara formen knuffar konstant ut skådespelarna på hal is och åskådarna får följa med hur de sprattlar runt för att etablera ett sceniskt sammanhang.

Och så fort en stabil situation har etablerats skrotas den, och ensemblen för börja om från början med någonting helt nytt.

Det är kul att Unga Teatern vill göra denna genre tillgänglig för en publik från högstadieåldern och uppåt.

Det är någonting fascinerande, kanske också inspirerande, i att få en så handgriplig inblick i hur skådespelarna arbetar.

Unga Teatern: Impro! – Lev improviserande. Spelar till och med den 31 mars. På scenen: Stella Laine, Paul Olin, Frank Skog, Kristian Thulesius, Åsa Nybo och Johanna af Schultén samt musiker Salla Markkanen. Ljus: Jukka Hannukainen. Åldersrekommendation 13+.