Hoppa till huvudinnehåll

Sport

”Chockerade” F1-stall kräver att FIA svarar på deras frågor: ”Vi motsätter oss kraftigt att man hemligstämplade Ferraris dom”

Från 2020
Lewis Hamilton inspekterar en Ferrari-bil.
Bildtext Lewis Hamilton inspekterar en Ferrari-bil. Bilden tagen 2018.
Bild: imago/Eibner/ All Over Press

Fuskade Ferrari under säsongen 2019? Den frågan vill nu formel 1-världen ha svaret på – inte minst stallets rivaler. I ett offentligt brev till FIA skriver bland andra Mercedes och Red Bull att FIA måste avslöja vad man kommit fram till.

Nej, det blev inte något tyngre straff för Ferrari – åtminstone inte ännu.

Det var många som misstänkte att det italienska stallet fuskade med sin bil under säsongen 2019. Närmare bestämt med bränslefördelningen till motorn.

Enligt många sprutade Ferrari nämligen för mycket bensin in i motorn i början av säsongen, och att det ska ha varit orsaken till att de röda bilarna var klart snabbare än rivalerna på rakorna.

Förra veckan meddelade FIA – enligt många överraskande nog – att man endast kommit fram till en ”hemlig överenskommelse” med Ferrari. Med andra ord bestraffades italienarna inte för fusket.

Ferraris Mattia Binotto under tävlingsveckoslutet i Monaco.
Bildtext Ferraris stallchef Mattia Binotto.
Bild: Pixathlon/REX/All Over Press

Det köper inte merparten av de övriga stallen. I ett öppet brev till FIA skriver Mercedes, McLaren, Red Bull, Renault, Racing Point, AlphaTauri och Williams att de kräver svar.

– Vi är överraskade och chockerade av FIA:s beslut gällande utredningen av Ferraris motor, skriver stallen enligt bland andra sajten Motorsport.

– Efter flera månader av undersökningar har FIA:s beslut endast lett till flera frågor. Vi motsätter oss kraftigt att man hemligstämplade Ferraris dom, fortsätter stallen.

Hotar med rättsliga åtgärder

Enligt BBC ska varken Ferrari eller FIA ha kommenterat brevet i nuläget. Ferraris stallchef Mattia Binotto ska ändå tidigare ha konstaterat att den ”hemliga överenskommelsen” inte gäller utredningen om motorn.

FIA tog tag i det eventuella fusket redan i fjol och krävde att Ferrari installerade nya sensorer i bilarna som mätte bränslefördelningen noggrannare. Efter det blev Ferrari klart långsammare än tidigare.

Det var enligt BBC framför allt Mercedes och Red Bull som misstänkte att det förekom fusk under fjolåret.

– Vi förbehåller också rätten att ta till rättsliga åtgärder, skriver stallen.

Diskussion om artikeln