Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Fyra veckor efter skandalval – tyska Thüringen fick ny regeringschef

Från 2020
Man i kostym och glasögon i förgrunden. I bakgrunden suddiga män och kvinnor som står upp
Bildtext Vänsterpartiet Die Linkes kandidat Bodo Ramelow svär tjänsteeden den 4 mars 2020.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

I den tyska delstaten Thüringen har vänsterpartisten Bodo Ramelow i dag valts till ny regeringschef. På grund av den politiska skandal som det tidigare valet ledde till har intresset för dagens val varit mycket stort. I dag var det ändå inte längre högerextrema AfD:s röster som avgjorde.

Då liberalernas kandidat Thomas Kemmerich i början av februari överraskande valdes till ny regeringschef i Thüringen kom det att få långtgående följder för tysk politik.

Att Kemmerich överhuvudtaget valdes till posten hängde i första hand ihop med stödet från det, åtminstone delvis, högerextrema partiet AfD.

För första gången i förbundsrepublikens historia kom ett högerextremt parti på det här sättet åt att fälla avgörandet i en viktig politisk fråga.

Det talades om ett tabubrott inom tysk politik och förbundskansler Angela Merkel såg det som oförlåtligt att hennes kristdemokrater och det liberala FDP hade gått i fällan och stött samma kandidat som AfD.

Några dagar efter att Merkel hade uttalat sig meddelade kristdemokraternas partiledare Annegret Kramp-Karrenbauer att hon avgår och att hon inte längre siktar på att bli Merkels möjliga efterträdare som förbundskansler.

Då kristdemokraterna i Thüringen öppet trotsade partiets och partiledarens linje om att inte på något sätt samarbeta med AfD, såg Kramp-Karrenbauer sin position som försvagad och sedan några veckor tillbaka befinner sig CDU i en ny partiledarkamp.

Skandalen i Thüringen fick också direkta följder i delstatsvalet i Hamburg för en dryg vecka sedan. CDU gjorde ett historiskt dåligt val och det liberala FDP klarade inte röstspärren på fem procent och flög ut ur parlamentet.

Leder en minoritetsregering

I dag gick valet i delstatsparlamentet i Erfurt ändå mer enligt hur det redan förra gången spekulerades om att det skulle gå.

Vänsterpartiet Die Linkes kandidat och den tidigare regeringschefen Bodo Ramelow valdes nu på nytt till posten och han kommer att leda en regeringskoalition bestående av Die Linke, socialdemokraterna och de gröna.

Då koalitionen inte har någon majoritet i delstatsparlamentet krävdes det också i dag en tredje valomgång, där regeringschefen till slut valdes med enkel majoritet.

I dag fick Ramelow 42 röster. 23 ledamöter röstade emot honom, medan 20 lade ner sin röst och fyra bojkottade hela omröstningen.

Den femte februari var det just i den tredje omgången som Ramelow förlorade mot Kemmerich med rösterna 44-45.

Inga andra partier röstade på AfD-kandidat

Den här gången var Ramelows motståndare i de första två valomgångarna AfD:s delstatschef Björn Höcke.

Höckes kandidatur ska framför allt ses mot bakgrunden att AfD på det här sättet var ute för att testa hur kristdemokraterna och liberalerna den här gången röstade.

Om man, som nu också skedde, avhöll sig från att rösta eller som FDP helt avlägsnade sig från salen, så tolkar man det åtminstone inom AfD som ett indirekt stöd för Ramelow och vänsterpartiet.

Skulle AfD:s kandidat Höcke däremot redan ha fått en endaste röst från CDU eller FDP, så skulle det förstås igen ha lett till en ny debatt om partiernas relation till extremhögern. Det här var i dag ändå inte fallet.

Också inom CDU höjdes på förhand röster om att följa liberalernas exempel och lämna salen.

För FDP verkar aktionen ändå inte ge några politiska pluspoäng.

Många frågar sig hur det är möjligt att partiet först tar emot regeringschefsposten som man enbart fått med högerextrema AfD:s stöd och nu vänder ryggen till när partiets kandidat Björn Höcke stod uppställd i valet.

I Thüringen kommer man enligt de nuvarande planerna att ordna nyval i april om ett år.

Diskussion om artikeln