Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Sannfinländarna vill ha mera makt över sin ungdomsorganisation - partiet har redan registrerat två webbadresser

Från 2020
Uppdaterad 05.03.2020 12:35.
Perussuomalaisten nuorten toinen varapuheenjohtaja Toni Jalonen (vas.) ja perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho perussuomalaisten nuorten syyskokouksessa Riihimäellä 9. marraskuuta 2019.
Bildtext Toni Jalonen tillsammans med partiordförande Jussi Halla-aho innan Jalonen blev utesluten ur partiet.
Bild: Matias Rantala / Lehtikuva

Det sannfinländska partiet har sent på tisdag kväll registrerat två domännamn med anknytning till ungdomsorganisationen.

Svenska Yles granskning av registrerade domännamn visar att sannfinländarna igår har registrerat domännamnen http://www.perusnuoret.fi/ och http://www.persunuoret.fi/.

Det här sker samtidigt som det stormar i relationerna mellan den sannfinländska ungdomsorganisationen Finsk ungdom och moderpartiet.

Konflikten eskalerade efter att Finsk ungdoms andra vice ordförande Toni Jalonen hade uteslutits ur partiet efter att öppet ha kallat sig för fascist på ett möte i Estland.

Finsk ungdom accepterade inte krav på stadgeändring

Det sannfinländska partiet ville få bättre kontroll över medlemmarna i Finsk ungdom genom att kräva en stadgeändring. Den gick ut på att röstberättigade medlemmar i Finsk ungdom också måste vara medlemmar i moderpartiet Sannfinländarna.

Men Finsk ungdom accepterade inte det sannfinländska partiets krav under ett extraordinarie möte som hölls under veckoslutet. Majoriteten i Finsk ungdom röstade emot ändringen i stadgarna.

Sannfinländarna hade redan före Finsk ungdoms extraordinära möte hotat med att bryta med ungdomsrörelsen om stadgeändringen förkastas.

Partisekreterare Grönroos vill inte säga vad som är i görningen

Enligt vad Yle erfor under veckoslutet hade Sannfinländarna redan diskuterat möjligheten att grunda ett helt nytt ungdomsförbund.

Det att Sannfinländarna igår registrerade två domännamn som direkt hänvisar till partiets ungdomsorganisation visar på att någonting är i görningen.

Sannfinländarnas partisekreterare Simo Grönroos vill inte idag kommentera varför partiet har registrerat domännamnen.

Han hänvisar till att Sannfinländarnas partiordförande Jussi Halla-aho och han själv i morgon ska berätta för pressen om ungdomsorganisationens situation.

Grönroos vill inte på förhand precisera vad partiet vill föra fram.

Vill ni försäkra er om att ni har de här domännamnen i er besittning?

- Troligen är det så att om någon registrerar ett domännamn vill man ha kontroll över domännamnet eller använda det, säger Grönroos.

Sannfinländarna har koll på sina medlemmar - men inte på Finsk ungdom

Det sannfinländska partiet har en större kontroll över sina medlemmar än många andra partier, men Finsk ungdom är ett undantag i partiets organisation.

Kravet på stadgeändring för Finsk ungdom var ett led i Sannfinländarnas strävan att få bättre kontroll över vem som är medlem också i ungdomsorganisationen.

Till exempel Svenska folkpartiet har en struktur där de aktiva är medlemmar i lokalavdelningar. Sannfinländarna har å sin sida byggt upp det så att man i regel är medlem direkt i moderpartiet.

Medan andra partimedlemmar inom Sannfinländarna direkt har kunnat exkluderas ur partiet genom partiledningens beslut, har medlemmar i Finsk ungdom haft en särställning.

Partiet har inte direkt kunnat påverka vem som är medlem i Finsk ungdom.

Finsk ungdom använder webbplatsen ps-nuoret.fi. Det var Finsk ungdom själv som registerade det här domännamnet år 2012.

Diskussion om artikeln