Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Erdoğan kräver eldupphör av Putin – presidenterna träffas i Moskva

Från 2020
Recep Tayyip Erdogan och Vladimir Putin skakar hand.
Bildtext Putins talesman säger att man förväntar sig ”svåra och komplicerade förhandlingar” mellan Recep Tayyip Erdoğan och Vladimir Putin. (Arkivbild, Sotji 2018)
Bild: All Over Press/ALEXANDER ZEMLIANICHENKO

Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan anländer på torsdagen till Moskva för förhandlingar med president Vladimir Putin. De båda ledarna ska diskutera den militära upptrappningen i provinsen Idlib i nordvästra Syrien.

– Jag förväntar mig att vi kommer fram till ett avtal som snabbt resulterar i ett eldupphör, sa president Erdoğan till turkisk media på onsdagen inför avresan till Ryssland.

I Moskva meddelade president Putins talesman att man förväntar sig ”svåra och komplicerade förhandlingar”. Hittills har Ryssland inte varit intresserat av ett eldupphör.

– Vi kan inte avsluta kriget mot terrorismen i Syrien enbart för att lösa flyktingkrisen, meddelade Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov i Helsingfors i tisdags.

Tysklands regering förväntar sig att de båda presidenterna äntligen slår fast de zoner i provinsen där humanitär hjälp får grönt ljus. EU beslöt i går ge 170 miljoner euro extra i humanitär hjälp till Syrien.

Diffus frontlinje

Relationerna mellan Turkiet och Ryssland är för närvarande mycket ansträngda på grund av att situationen i provinsen Idlib har eskalerat.
Ryssland står på den syriska regeringens sida i kriget. Turkiet stöder en brokig skara jihadister och rebeller.

Karta över Idlib vid den syrisk-turkiska gränsen
Bildtext Situationen i provinsen Idlib har eskalerat och relationerna mellan Turkiet och Ryssland är ansträngda.
Bild: Yle / Google

Förra veckan fick 34 turkiska soldater sätta livet till i ett syriskt flyganfall. Turkiet svarade med drönarattacker.

Senast i går kritiserade talesmannen för det ryska försvarsministeriet den turkiska armén i hårda ordalag.

– Det går inte längre att skilja mellan terroristernas posteringar och turkarnas observationsposter, sa talesmannen. De har växt ihop och dagligen utsätts vi för artilleriattacker därifrån.

Envist Ryssland

Moskva anklagar Turkiet för att inte hålla sina löften och för att skicka in stora mängder trupper på syrisk mark.

Moskva kräver att Turkiet följer det avtal parterna skrev under i Sotji hösten 2018. Enligt överenskommelsen fick Turkiet sätta upp observationsposter i regionen. Enligt Ryssland var Turkiets uppgift att skilja åt terrorister och den väpnade oppositionen som är villig att förhandla med landets regering.

Syriens president Bashar al-Assad uppträdde i går i en sällsynt intervju för rysk teve.

– Det är uppenbart att Erdoğan satt in sina trupper i Idlib på order från Washington, sa han. Allt detta är ett försök att stoppa oss från att befria även vårt lands östra områden. Men först måste vi befria Idlib.

Diskussion om artikeln