Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Efter 62 år avslöjades innehållet i bankdirektör Rafael Mellins tjocka mysteriebrev - är full med skvaller och skandaler

Från 2020
Uppdaterad 06.03.2020 06:56.
I Rafael Mellins mysteribrev fanns ekonomiskt skvaller.
Bildtext I Rafael Mellins mysteribrev fanns ekonomiskt skvaller.
Bild: Karri Laihonen / Yle

År 1958 fick Hembygdsföreningen i Björneborg, Pori-Seura, ett tjockt brev som var förseglat med sigill.

Med prydlig handstil stod det skrivet: ”Innehåll: Anteckningsbok. deponeras hos Pori-Seura, Björneborg. Förseglingen får brytas Tidigast år 2020. Norrköping d. 5. Febr. 1958. R. Mellin”

I 62 år har bankdirektör Rafael Mellins mysteriebrev deponerats hos föreningen, och man har följt Mellins vilja. Ingen har sett på innehållet.

Ett gammalt gulnat brev.
Bildtext Brevet förseglades år 1958.
Bild: Satakunnan Museo

Spekulationerna om vad brevet skulle innehålla har varit vilda under de senaste två veckor sedan Satakunta museum meddelade att det var dags att bryta sigillet; allt från bankböcker, skvaller, personliga bekännelser till att brevet inte skulle innehålla något alls, att allt var ett stort skämt från Mellin.

Därför hade mer än 200 personer på onsdagen samlats för att vara med om det spännande ögonblicket då Rafael Mellins mysteriebrev äntligen skulle öppnas.

Förmögen men ogift herreman

Rafael Mellins (1886-1965) pappa Erik Mellin hade flyttat till Björneborg från Storgårds i Sastmola, på gränsen till Sideby. Erik hade i slutet av 1800-talet en grosshandel och speceriaffär i hörnet av Södra strandgatan och Georgsgatan, nuvarande Eteläranta och Yrjönkatu, i ett hus som är ett av de i dag äldsta bevarade husen i Björneborg.

Erik Mellins äldsta son Rafael gick i Björneborgs svenska samskola, han studerade vid Helsingfors universitet och återvände till Björneborg 1909, då han började på Nordiska Föreningsbanken. Där jobbade han sig upp till bankdirektör, tills han 1936 gick i pension.

Ett svartvitt foto av Rafael Mellin i kostym.
Bildtext Rafael Mellin.
Bild: Satakunnan Museo

Rafael Mellin blev en förmögen björneborgare. Han umgicks med borgare och kulturvänner, men han förblev ogift. Efter sin pensionering flyttade han till Sverige, men han var fortfarande mycket intresserad av vad som hände inom affärslivet och kulturlivet i Björneborg.

Då han dog hade han inga nära släktingar kvar i livet, men han testamenterade en stor del till Björneborgs stads väl.

Bankens hemliga bok över kunder

Monogrammet RM fanns efter 62 år fortfarande tydligt kvar på mysteriebrevet, så forskaren Sirkka-Liisa Hakala från Pori-Seura klippte försiktigt upp brevet för att inte förstöra det vackra sigillet. Och 200 halsar sträckte på sig för att se bättre.

Ur brevet plockade Hakala en anteckningsbok, som verkar vara en banks hemliga bok över alla sina kunder och potentiella låntagare.

I följebrevet stod: Anteckningarna är till aldra största delen gjorda av bankdirektör E.A.Sundqvist under åren 1892-1896. De sista äro av Tor Grotenfelt (avgick 31/12 1909). Boken räddades då Föreningsbankens arkiv uppbrändes vid fusionen med Nordiska Banken 1919.

En gammal anteckningsbok öppnas på ett museum, vilket visas på en storbildsskärm för alla åhörarae.
Bildtext Följebrevet berättar att anteckningarna gjorts av två bankdirektörer.
Bild: Linus Hoffman/Yle

Anteckningarna består av flera hundra namn på björneborgare, med mer eller mindre smickrande omdömen om dem; obehaglig person, intelligent och anspråkslös, har ärft en större förmögenhet efter sin far, är hemligt förlovad med fröken Rosenlew, sitter på Kakola för mordbrand, kommer att gifta sig rikt, har förkofrat sin förmögenhet om också icke alltid på ärligt sätt, handlande ytterst dålig, och så vidare.

Har enormt kulturhistoriskt värde

Omdömena verkar vara gjorda av bankdirektörerna för att se till att banken inte gör dåliga affärer och lånar ut pengar till personer med dåliga egenskaper.

En hand med vit handske bläddrar försiktigt i en gammal anteckningsbok.
Bildtext Kunderna finns prydligt dokumenterade i anteckningsboken.
Bild: Linus Hoffman/Yle

Alla personer som nämns i anteckningsboken är döda i dag, men skulle boken ha blivit offentlig i början av 1900-talet skulle den ha skapat en stor skandal. Mellin hade ändå räddat boken från att brännas upp 1919, men han ansåg att tiden inte var mogen ens år 1958.

Så vad har boken för betydelse i dag?

- Den har ett enormt kulturhistoriskt värde, och berättar mycket om bankvärlden men också om affärslivet i Björneborg för 100 år sedan, säger Hakala.

Intressant skvaller

Nu ska museet fundera på hur man kunde visa upp anteckningsboken för allmänheten, eller om man alls kan det. I boken finns många kända Björneborgssläkter nämnda, släkter som fortfarande verkar i staden.

- Det är intressant skvaller, men omdömena är samtidigt väldigt rakt på sak och kan ännu vara sårande, säger museilektor Carita Tulkki vid Satakunta Museum.

Och som om mysteriboken inte skulle vara tillräckligt intressant så har Rafael Mellin donerat en sak till som får öppnas först senare - en järnbeslagen kista, som lär ska innehålla hans värdefulla frimärkssamling. Men kistan är så tung att den kan innehålla annat också.

Kistan får öppnas först då Björneborgs stad fyller 500 år, år 2058.

Diskussion om artikeln