Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Kommentar: Joe Bidens osannolika politiska comeback på supertisdagen - en triumf för partieliten eller en kraftdemonstration av en luttrad veteranpolitiker?

Från 2020
Uppdaterad 05.03.2020 07:17.
Vithårig man i mörk kostym i en talarstol med två kvinnor bakom honom och i bakgrunden en grupp människor och en skyld där det står Biden..
Bildtext Joe Biden reagerar på segern i primärvalet i South Carolina den 29 februari 2020.
Bild: /All Over Press

En vecka efter att Joe Bidens presidentvalskampanj enligt många var i fritt fall, har den tidigare vicepresidenten på några dagar lyckats göra en politisk comeback av stora mått.

Medan de sista resultaten ännu sipprar in, står det klart att Biden vinner minst tio av fjorton primärvalsdelstater under den så kallade supertisdagen.

Biden övertar nu ledningen i kampen om delegater från Vermontsenatorn Bernie Sanders.

Vad hände?

Åtminstone tre skäl går att finna bakom Bidens osannolika comeback.

För det första lyckades risktagningen, där Biden valde att satsa mycket av sitt politiska och ekonomiska kapital på att vinna primärvalet i South Carolina i slutet av februari.

Utan stödet från den stora gruppen av afroamerikanska väljare i delstaten hade Biden aldrig fått den storseger som bäddade för hans politiska momentum.

För det andra väckte Bidens succé i South Carolina partieliten, där många känt en ökande oro över Bernie Sanders framfart.

Inom loppet av ett dygn beslöt över dussinet ledande demokrater - de flesta från supertisdagens primärvalsdelstater - att lägga sitt politiska krut bakom Biden och offentligt stöda den 77-årige veteranen.

Budskapet till väljarna var klart: om ni inte tror att Bernie Sanders är rätt kandidat att ta sig an Donald Trump är det dags att koncentrera krafterna bakom Biden.

Klobuchars och Buttigiegs dramatiska avhopp bäddade för Bidens lyft

Men det var inte allt. Det största lyftet för Biden kom från två av hans främsta konkurrenter i primärvalsracet.

De demokratiska kandidaterna, fyra män i kostym, en kvinna i byxdress och en i blå klänning, står i en tv-studio.
Bildtext De demokratiska kandidaterna på en valdebatt i Nevada den 19 februari 2020. De demokratiska kandidaterna på en valdebatt i Nevada den 19 februari 2020. Från vänster den tidigare borgmästaren i New York Michael Bloomberg, senatorerna Elizabeth Warren och Bernie Sanders, den tidigare vicepresidenten Joe Biden, den tidigare borgmästaren i South Bend Pete Buttigieg senatorn Amy Klobuchar.

Både senatorn Amy Klobuchar och tidigare borgmästaren Pete Buttigeg valde i efterdyningarna av South Carolinavalet att hoppa av presidentvalskampen och erbjuda Biden sitt helhjärtade politiska stöd.

Av rena farten följde Texasdemokraten och tidigare kandidaten Beto O´Rourke deras exempel.

Plötsligt föll många pusselbitar på plats.

Biden hade det som han bara kunde ha drömt om en vecka tidigare: ett massivt politiskt momentum.

Men hur långt skulle det räcka?

Valdagens väljare valde Biden

Längre än vad många vågade tro.

Flera vallokalsundersökningar bekräftar samma faktum: Joe Biden var den överväldigande favoriten bland tveksamma väljare som inför supertisdagen in i det sista väntade med att fatta sitt röstningsbeslut.

Har Biden alltså partieliten och några medkandidater att tacka för att hans en gång dösförklarade kampanj nu återsuppstått från de döda?

Förvisso.

Men det i sig vore en alltför ensidig - och cynisk - förklaring som bortser från några av Bidens främsta kvaliteter som politiker.

Biden verkar ändå som få andra kandidater ha förmågan att tala på ett sätt som går hem såväl hos den konservativa gruvarbetaren i Virginia, den socialliberala bankdirektören i Massachusetts och den afroamerikanska frisörskan i Alabama.

Någon politisk naturbegåvning har Biden aldrig varit.

Han är ökänd för sina upprepade felsägningar och verbala grodor. De har snarare blivit fler än färre under senare år.

Många unga väljare har avfärdat Biden som en politisk föredetting som ohjälpligen saknar trovärdiga lösningar för dagens samhälleliga utmaningar.

Biden må ha varit Barack Obamas vicepresident, men han har aldrig kommit i närheten av Obamas politiska briljans eller karisma.

Biden saknar också Pete Buttigiegs slipade debattfärdigheter, Bernie Sanders förmåga att elda upp stora väljarmassor och Elizabet Warrens intellektuella spännvidd.

Joe Biden: den politiska grovjobbaren som gjort comebacken till sitt varumärke

Snarare är Joe Biden den politiska grovjobbaren, som trots flera personliga och politiska motgångar under en lång karriär kommit igen.

Han har gjort comeback-mentaliteten till ett av sina politiska varumärken.

Medan till exempel Bernie Sanders öppet konfronterat både partieliten och stora delar av den amerikanska väljarkåren, har Biden ofta varit mån om att odla goda relationer i många olika riktningar.

Det har inte alltid gjort honom populär.

Många av dagens progressiva demokrater som ogillar Biden påminner till exempel gärna om Bidens nära band till många republikaner under karriären.

Bland dem personer likt Strom Thurmond, anhängaren av rassegregation.

Biden verkar ändå som få andra kandidater ha förmågan att tala på ett sätt som går hem såväl hos den konservativa gruvarbetaren i Virginia, den socialliberala bankdirektören i Massachusetts och den afroamerikanska frisörskan i Alabama.

Framför allt har Biden de senaste dagarna lyckats övertyga många amerikanska väljare om en sak: att han är demokraten som är bäst positionerad att besegra Donald Trump i november.

Men ännu har Biden inte vunnit nomineringen.

Efter Mike Bloombergs avhopp och Elizabeth Warrens kollaps handlar primärvalet nu i högsta grad om en duell mellan Biden och Bernie Sanders.

Sanders hade ingen lyckad kväll på supertisdagen, men det vore oklokt och alldeles för tidigt att avskriva Vermontsenatorn som har en unik gräsrotskampanj bakom sig.

Över hälften av primärvalsväljarna har fortfarande inte röstat.

Demokraternas presidentkamp har en ny favorit - men kampen är långt ifrån över.