Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Amos Rex får prestigefyllt pris – årets kulturdestination i Europa

Från 2020
Anna-Karoliina Vainos rya Venenum et mel amor est.
Bildtext Just nu pågår utställningen Generation2020 på Amos Rex. Konst av Anna-Karoliina Vainio.
Bild: Jyrki Lyytikkä / Yle

Museet Amos Rex i Helsingfors har utnämnts till årets nya kulturdestination i Europa på en gala i Berlin på onsdagskvällen. Museet prisas för sitt inflytande på kulturlivet i Helsingfors.

Priset delades ut av Leading Culture Destination som brukar kallas "Oscarsgalan för museer". Det var den internationella pressen som bestämde vilket museum som skulle få priset.

I prisutnämningen beskrivs Amos Rex som ett museum där dåtid, nutid och framtid möts. Museet får beröm för förmågan att locka såväl inhemska som internationella besökare.

– Vi på Amos Rex är mycket hedrade över att få ta emot det här priset. Det är ett betydelsefullt pris för oss eftersom vi har som mål att finnas till för alla internationellt som ett konstmuseum, arkitektonisk attraktion och som ett urbant forum. Vi är glada över att se att Amos Rex bidrar till Helsingfors attraktion som kulturstad i Europa, säger museets direktör Kai Kartio.

Helsingfors som kulturstad får också beröm på galan. Helsingfors beskrivs som en stad där kultur är viktigt, bland annat när det kommer till konst, design och arkitektur. I utnämningen omtalas utöver Amos Rex också centralbiblioteket Ode som enligt galan visar stadens framåtblickande kreativitet.

Amos Rex öppnade i augusti 2018 och lockade över en halv miljon besökare under sitt första år.