Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Stresshopping av toalettpapper till följd av coronaviruset – psykolog: Panikartad hamstring ger människor en känsla av kontroll

Från 2020
En man står vid en butikshylla som är så gott som tom.
Bildtext Många har bunkrat upp med varor till följd av coronaviruset, speciellt toalettpapper. Här en bild från Australien.
Bild: All Over Press

Butikshyllorna gapar tomma då människor världen över hamstrar toalettpapper, handdesinfektion och munskydd. Många har drabbats av panik av coronaviruset – i många fall onödig sådan.

Allt från affärer i Japan och Australien till Frankrike och USA har märkt av att människor i panik bunkrar upp med varor, trots att flera myndigheters uppmaningar om lugn.

Tomma butikshyllor och massvis av inlägg om coronaviruset på sociala medier ökar paniken bland många.

Enligt psykologer beror det här på flockbeteende och överexponering till nyheter om coronaviruset i medier.

– Antingen undviker vi ämnet helt och hållet eller så blir vi heltokiga och bunkrar upp med vad som helst som vi eventuellt kan behöva, säger psykolog Kate Nightingale till nyhetsbyrån AFP.

Sociala medier och nyheter leder till panik

En av de varor som går åt som smör i solsken är toalettpapper.

I Australien gick det så långt i veckan att man i den största mataffären tvingades börja ransonera försäljningen av toalettpapper.

Polisen kallades också till en affär i Sydney då en person drog kniv mot en annan kund i en strid om toalettpapper.

– Vi skulle kanske vara mindre irrationella om vi inte blev påminda om de potentiella farorna med viruset, säger Nightingale.

En lapp vid en tom butikshylla där det står att man endast får köpa fyra paket toalettpapper.
Bildtext I Australien har man ransonerat försäljningen av toalettpapper.
Bild: All Over Press

– Panikartad hamstring av icke-medicinska varor som toalettpapper ger människor en känsla av kontroll. De tänker "jag ska ha det jag behöver när jag vill ha det", säger psykologen Andy Yap som får medhåll av marknadsföringsexperten Charlene Chen.

Många har drabbats av panik över rykten om att det är brist på toalettpapper på nationalnivå.

Toalettpapper, munskydd och handdesinfektion förvandlas till problemlösningsmetoder. När folk bunkrar upp känner de att de får kontroll över viruset.

I Japan drabbades så många av panik att landets premiärminister tog till Twitter för att lugna ner medborgare som fått panik då de sett bilder på tomma butikshyllor på sociala medier.

Bild på en person som tar bild på en tom butikshylla.
Bildtext Foton på tomma butikshyllor sprider sig snabbt på sociala medier.
Bild: All Over Press
Två personer i munskydd går på gatan och håller i toalettpapper.
Bildtext Shopping av varor kan ge en känsla av trygghet, enligt psykologer.
Bild: All Over Press

Yap och Chen säger att sociala medier förvränger människors uppfattning av situationen och får folk att tro att situationen är allvarligare än vad den de facto är.

– Toalettpapper, munskydd och handdesinfektion förvandlas till problemlösningsmetoder. När folk bunkrar upp känner de att de får kontroll över viruset.

Munskydd går åt: "Man vill inte vara den enda som sticker ut"

Munskydd kostar vanligtvis inte så mycket, men under de senaste tiden har priserna stigit i och med att efterfrågan ökat. Det har blivit svårare att få tag på munskydd i och med restriktioner i export från Kina.

Under förra månaden köade tiotusentals utanför en affär i Hong Kong som hade garanterat en frakt med munskydd. Munskydd röstades fram som den bästa alla hjärtans dag-gåvan i landet.

I London har munskydden blivit 100 gånger dyrare än vanligt.

– Efterfrågan drivs av panikartad hamstring, spekulering och lagerhållning, säger Fadela Chaib från WHO.

Många är ute efter munskydd, trots att flera myndigheter sagt att munskydd inte är nödvändiga och att de inte hjälper till i bekämpning av virusutbrottet.

Munskydd på rad och fabriksanställda som konrollerar munskydd i Kina.
Bildtext Efterfrågan på munskydd är hög.
Bild: AFP / Lehtikuva

Psykolog Kate Nightingale säger att det kan kännas tryggt att bära munskydd – även om det är ineffektivt – i och med att många andra använder munskydd.

– Man vill inte vara den enda som sticker ut. Vi behöver våra sociala grupper för att överleva och vår instinkt är att följa de behov som samhället påtvingar oss, säger hon.

Myndigheterna måste vara tydliga

Andy Yap och Charlene Chen säger att det är viktigt att myndigheter tar kontroll över ryktena och informationen kring coronaviruset.

– Det är bra att fastställa regler i tider som präglas av osäkerhet eftersom regler ger en känsla av ordning och reda.

Myndigheter ska också vara tydliga i de rekommendationer och regler som de uppmanar invånare att följa. De ska dessutom förklara varför rekommendationerna och reglerna är viktiga att följa.

Källa: AFP

Diskussion om artikeln