Finsk matbloggare skräms av coronaviruset och har bunkrat upp med mat för flera veckor – expert: Ni behöver inte hamstra mat
Jenni Häyrinen från Helsingfors har ett matförråd som räcker i flera veckor på sin balkong. Hon har handlat mat för flera hundra euro för att klara sig om hon och familjen hamnar i karantän på grund av coronaviruset, skriver Yle Uutiset.
Coronaviruset har fått många att hamstra mat. På sociala medier har många berättat att de handlat mat inför att eventuellt hamna i karantän. En av dem är Jenni Häyrinen som på sin blogg skrivit öppet om att hon handlat mat eftersom hon är rädd för coronaviruset.
Hon började köpa mat och andra produkter för en tid sedan. Balkongen är i nuläget fullproppad med matlådor som räcker i 2– 3 veckor.
Hon är rädd för att insjukna och bli utan mat och för att smitta människor som hör till riskgruppen.
– Att handla lugnar ner mig. Att göra något åt saken, även om jag inte kan påverka om jag insjuknar i viruset, är lugnande, säger hon.
"De vill inte berätta för mig att de är rädda"
Till Häyrinens familj hör förutom henne själv en sambo, ett barn i förskolan och ett barn som går i skolan. I barnets skola går drygt 1 000 elever och Häyrinen tror att viruset kan sprida sig snabbt därifrån om viruset sprider sig.
Hon skrev på sin blogg om mathandeln och fick flera privata meddelanden efteråt.
– Till det hör lite skam. De vill inte berätta för mig att de är rädda, säger hon.
När Häyrinen handlade maten ville hon att det skulle finnas bekanta produkter hemma som familjen annars använder. Hon inhandlade bland annat rågbröd, pasta och tonfisk.
Kesko ser ökad efterfrågan, S-gruppen försäkrar om att affärer inte får leveransproblem
Häyrinen är rädd för att mataffärerna drabbas av leveransproblem om coronaviruset sprider sig. S-gruppens chef för riskhantering, Mikko Koskinen, säger att någon sådan situation inte finns i sikte.
Han säger att butikskedjor ofta har stora lager och tusentals leverantörer.
Om man insjuknar så allvarligt att man måste stanna hemma kan man beställa mat via nätet och få det levererat. Det här ordnar sig i stora städer.
– Vid S-gruppen har vi funderat på hur man kan leverera mat till sjuka utan att leverantören blir smittad, säger Koskinen.
Ett alternativ kan vara att lämna matkassarna utanför dörren och be kunden betala maten på nätet eller ge kunden en räkning.
Vid Kesko har man under de senaste dagarna märkt en ökad efterfrågan av konserverade livsmedel och spannmålsprodukter.
Onödigt att handla för flera veckor
Tuija Kumpulainen vid avdelningen för välfärd och tjänster vid social- och hälsovårdsministeriet säger att det är överdrivet att handla ett matförråd som räcker i flera veckor.
Hon säger ändå att det är bra att ha ett nödförråd som räcker i tre dygn eftersom det kan behövas när som helst, till exempel i samband med elavbrott.
Marthaförbundet och räddningsverket har rekommenderat en liknande taktik där man har tillräckligt med mat för 72 timmar.
Det är viktigt att komma ihåg att man inte köper för mycket till sitt förråd eftersom produkterna kan hinna bli dåliga om de inte äts upp.
Närmare 600 euro på mat och hygienartiklar
Jenni Häyrinen säger att hon inte är orolig för att familjen insjuknar i corona eftersom de alla är friska, men hon har ändå spenderat drygt 550 euro på matförrådet.
Hon har dessutom köpt handdesinfektion och munskydd för några tio-lappar.
– Maten äts i varje fall upp. Men det kanske var en överdrift med handspriten, men nu har vi i alla fall så det räcker livet ut, skrattar hon.
– Och munskydden kanske vi inte får användning av, men det köptes för säkerhets skull.
Hon funderade på om hon spred hysteri när hon publicerade blogginlägget.
– Men jag sprider ändå inte desinformation. Ur min synvinkel är det här en försiktighetsåtgärd.
Artikeln är en översättning av Yle Uutisets artikel "Ruokabloggaaja osti ruokaa pariksi viikoksi koronakaranteenin pelossa – asiantuntijan mukaan syytä ruokahamstraukselle ei ole" skriven av Tuomo Björksten.
Översättningen gjordes av Märta Nummenmaa.