Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

MLL: Barn och unga vill tala om depressioner och ångest, självmordstankar och ätstörningar

Från 2020
TRött pojke
Bildtext MLL: Det bör vara lätt att nå skolpsykologen

Mannerheims barnskyddsförbund slår larm om snabbt ökande mentala problem hos barn och unga. De senaste tio åren har mentala problem blivit det allra vanligaste samtalsämnet när unga personer använder samtals- och nättjänster.

I fjol tog 17 000 barn och unga kontakt med tjänsterna. Det var ångest, depression, självmordstankar och ätsvårigheter som de unga vill prata om. För tio år sedan kom de här ämnena på sjätte plats bland de vanligaste samtalsämnena.

Heidi Holappa, som planerar stödtjänsterna på Mannerheims barnskyddsförbund, säger att flera problem tenderar samla sig hos en och samma person.

- En 14-åring kan tvingas tackla problem både vad det gäller den egna familjens situation, den egna orken, problem med kamrater och skola. Många blir utan hjälp och då verkar problemen växa, säger hon.

Svårt att söka hjälp på eget initiativ

Unga med obehandlade mentala problem kan ha det besvärligt länge. Holappa säger att tröskeln för en ung människa att på eget initiativ söka hjälp kan vara alltför hög.

Chefen för samtals- och nättjänsterna vid förbundet, Tatjana Pajamäki håller med.

- Därför är det viktigt att skolpsykologerna och -kuratorerna är en naturlig del av barnens vardag i skolorna. De samtal som vi tar emot visar tydligt att det måste vara lätt att ta kontakt med en professionell hjälpare. Sådana måste finnas till hands, säger hon.

Samtalstjänsten vid Mannerheims barnskyddsförbund grundades år 1980, och fyller alltså 40 år. I år utvidgas tjänsten med svenskspråkig service.

Diskussion om artikeln