Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Flygbolagen lider av coronaviruset – brittiskt bolag i konkurs, Norwegian ställer in långdistansflyg, lägre efterfrågan på Finnairflyg

Från 2020
Norwegians pilotstrejk fortsätter
Bildtext Flygbolaget Norwegian drar in flera långdistansflyg efter att ha märkt av en lägre efterfrågan.
Bild: EPA/PATRICK PLEUL

Coronaviruset blev sista stöten för det brittiska flygbolaget Flybe som nu tvingas gå i konkurs. Samtidigt ställer Norwegian in flera långdistansflygningar och Finnair har haft en lägre efterfrågan än normalt.

Flybe, som är Europas största regionala flygbolag, har gått i konkurs. Coronaviruset har lett till att bolagets ekonomiska svårigheter förvärrats i och med färre bokningar. Alla Flybes flygningar ställs omedelbart in.

Det här kommer särskilt att märkas av i Storbritannien där flygbolaget står för 40 procent av inrikesflygningarna.

Bolaget har sysselsatt 2 000 personer och åtta miljoner personer har rest med bolaget på årsnivå.

Flybe är inte det enda flygbolaget som fått ta emot färre bokningar på grund av coronaviruset. Även Norwegian och Finnair säger att man märkt en minskad efterfrågan på biljetter.

Tidigare ekonomiska prognoser dras tillbaka

För Norwegians del minskade kunderna med 22 procent under februari.

Det norska flygbolaget ställer in 22 långdistansflygningar mellan Europa och USA mellan 28 mars och 5 maj. Man har redan minskat kapaciteten med närmare 15 procent vid bolaget under 2020.

Det är fråga om rutterna mellan Rom och Los Angeles, Rom och Boston, Rom och New York och London och New York som drabbas. De kunder som berörs kommer att bli kontaktade och erbjudas alternativa avgångar.

Norwegian kommer dessutom att dra tillbaka tidigare ekonomiska prognoser. Bolaget säger i ett pressmeddelande att det inte är möjligt att förutse hur bolaget kommer att påverkas av virussituationen.

Norwegians ekonomiska situation har varit på tapeten en längre tid. För drygt en vecka sedan halverades bolagets börsvärde på bara några dagar.

Finnairs vd: Corona har större effekt på bolaget än Sars

Finnairs verkställande direktör Topi Manner säger att coronaviruset har haft en signifikant effekt på bolaget under en presskonferens i Helsingfors på torsdagen.

– Coronavirusets effekt på Finnair kommer vara större än Sars effekt på bolaget, säger han.

SAS meddelade tidigare i veckan att man drar ner på antalet flygningar på grund av minskad efterfrågan.

Diskussion om artikeln