Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Finnair skippar varuvagnar ombord på EU-flygen - siktar på att halvera sitt nettoutsläpp om fem år

Från 2020
Uppdaterad 05.03.2020 16:15.
shoppa, flygplan
Bildtext Finnair vidtar många åtgärder för att gynna klimatet

Flygbolaget Finnair har i dag presenterat sin klimatstrategi. I planen ingår att sluta sälja produkter på flyg inom EU, att börja använda förnybart bränsle och minska på engångsplast.

Planen är att halvera bolagets nettoutsläpp före 2025 och bli helt koldioxidneutralt före 2045.

Finnair har för perioden 2020–2025 satsat 3,5–4 miljarder euro på förnyelse och tillväxt av sin flygplansflotta. Finnair estimerar att den här investeringen minskar bolagets utsläpp i Europa med 10–15 procent.

Bolaget investerar dessutom 60 miljoner euro på hållbarhet under 2020–2025.

Inga produkter på EU-flyg – minskar vikten med 100 kg

En konkret åtgärd är att flygbolaget slutar sälja produkter (inte inkluderat mat) på flyg inom Europeiska unionen för att minska på vikten och därmed utsläppen. Det här gör man från och med slutet på april.

Det här minskar vikten på flygen med 50–100 kg. Det här bidrar till en minskning på 220 000 kg i koldioxidutsläpp i och med lägre bränslekostnader.

Bolaget planerar också att minska på engångsplasten med hälften före slutet av 2022 samt halvera matavfallet från sin cateringverksamhet.

Biobränsle och förnybart bränsle

Finnair kommer också att gradvis börja använda Nestes förnybara bränsle.

Bolaget kommer dessutom att introducera biobränsle som ett alternativ då man köper en biljett. Finnair kommer årligen att lägga 10 miljoner euro på biobränsle.

– Vårt viktigaste mål är att minska på våra egna koldioxidutsläpp genom att investera i ny flygplansteknik, flyga mer bränsleeffektivt, minska på flygvikten och öka användningen av förnybart bränsle. Vi investerar också i innovation och forskning för att skapa långsiktiga lösningar för att uppnå koldioxidneutralitet, säger bolagets verkställande direktör Topi Manner.