Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

FN:s förre generalsekreterare Javier Pérez de Cuéllar har avlidit 100 år gammal

Från 2020
Uppdaterad 05.03.2020 11:35.
Javier Pérez de Cuéllar år 1991, då han lämnade sin post som FN:s generalsekreterare. Han avled 100 år gammal i Peru.
Bildtext Javier Pérez de Cuéllar år 1991, då han lämnade sin post som FN:s generalsekreterare. Han avled 100 år gammal i Peru.

FN.s förre generalsekreterare Javier Pérez de Cuéllar har avlidit hemma i Peru, 100 år gammal. de Cuéllar, som var känd som en fredsman, ledde FN i tio år från år 1981 till år 1991.

Javier Pérez de Cuéllar, som i januari fyllde 100 år, var känd som en pacifist och han vördas av sina landsmän som en av de främsta peruanerna någonsin.

Han spelade en central roll i försöken att få slut på det åtta år långa kriget mellan Iran och Irak, men han själv ansåg att Namibias självständighet år 1990, var hans största framgång som generalsekreterare.

Han deltog också i försöken att få slut inbördeskrigen i Kambodja och El Salvador och han spelade en stor roll i förhandlingarna för att få loss kidnappade västerlänningar i Libanon.

FN:s nuvarande generalsekreterare António Guterres säger sig känna djup sorg över dödsbudet.

-Människor över hela världen berördes av en anmärkningsvärd och empatisk ledare som gjorde världen till en bättre plats, konstaterade Guterres.

Perus president Martin kallade Cuéllar en "framstående peruan, en verklig demokrat som ägnade sitt liv för att förbättra Peru."

Javier Perez de Cuellar kallade sig själv för pacifist. Här skakar han hand med Frankrikes president Francois Mitterand år 1990.
Bildtext Pérez de Cuéllar kallade sig själv för pacifist. Här skakar han hand med Frankrikes president François Mitterand år 1990.

Pérez de Cuéllars popularitet ledde till att han utsågs till kandidat i presidentvalet år 1995, då han ställdes mot den sittande presidenten Alberto Fujimori.

Cuéllar kom på andra plats med drygt 21 procent rösterna medan
Fujimori återvaldes med 64 procent av rösterna. Det avslöjades efteråt att Cuéllar utsattes för omfattande spionage - bland annat avlyssning - inför valet.

Fujimoris styre kollapsade år 2000, år och Cuéllar utsågs till övergångsledare (i praktiken premiärminister) i spetsen för en "nationell enhets- och försoningsregering."

Som övergångsledare avslöjade han den omfattande korruptionen som hade ägt rum under Fujimoris 10 år långa, auktoritära styre.

Cuéllar som var jurist, arbetade största delen av sitt liv utomlands som diplomat, bland annat i Storbritannien, Bolivia, Polen, Sovjetunionen och Schweiz.

Han var säkerhetsrådets ordförande i ett år innan han blev FN-sändebud i det delade Cypern och slutligen till FN:s generalsekreterare år 1981.

Diskussion om artikeln