Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Söderlångvik gård bjuder in till samarbete och hoppas miljonsatsningarna ska öka intresset för gården

Från 2020
Blåa och vita vårblommor på gräsmattan framför den ståtliga vita huvudbyggnaden på Söderlångvik gård.
Bildtext Amos Andersons sommarresidens grundrenoveras och kommer att öppnas för allmänheten våren 2021.
Bild: Amanda Vikman/Yle

Nya naturstigar, en totalrenoverad museibyggnad, ett eget äppellager och förnyade äppelodlingar är bara början av listan. Snart hoppas man att satsningarna på Söderlångvik gård bär frukt.

- Vi kan se att investeringarna och satsningarna på Amos Rex i Helsingfors har varit en god idé och besökarantalet har skjutit i höjden. Det bästa sättet att få folk hit nu är att få djungeltrumman att fungera, säger konstsamfundets vd Stefan Björkman.

Stiftelsen äger och förvaltar Söderlångvik gård och skötseln av gården är enligt honom en av kärnuppgifterna. Nu hoppas han att platsen ska bli mer bekant för finländarna igen.

Eftersom den stora mängden projekt börjar vara på slutrakan eller genomförda bjöds lokala entreprenörer och aktörer in för att få en inblick i allt som gjorts. Och samtidigt öppnar Björkman in till samarbete.

Mikael Jensen och Stefan Björkman i kostym framför Söderlångvik gårds äppelodlingar.
Bildtext Mikael Jensen och Stefan Björkman hoppas på samarbete och synergieffekter med lokala företagare.
Bild: Amanda Vikman/Yle

- Vi ska vara en bra ortsbo. Det som skiljer oss från många är att vi också har möjligheter att satsa väldigt långsiktigt. Investeringarna behöver inte återbetala sig på ett eller två år utan vi kan tänka i lite längre cykler än så, fortsätter Björkman.

Konstsamfundet grundades 1940 och fyller därmed 80 år i år. Jubileet är tänkt att hållas i Söderlångviks huvudbyggnad som fortfarande är under renovering, men som kommer att rymma Amos Andersons konst- och personhistoriska museum.

- Hela föreningen kommer under äppeldagen i höst att få bekanta sig med den nyrenoverade huvudbyggnaden. Det kommer också att ges ut en nyskriven historik om gården och Amos Anderson, och så ordnar vi en liten fest, säger Björkman.

För allmänheten öppnar museet sina dörrar våren 2021.

Nytt äppellager

Under åren har man även gjort flera miljöinsatser som fredningen av det 200 hektar stora området Purunpää, återställandet av våtmarker för att gynna fågellivet på orten, moderniserat infrastruktur och så är man på väg att installera en omfattande solpanelsanläggning.

Också äppelträdgården har fått sig ett lyft. Den har till stor del förnyats och består i dag av 42 000 träd utspritt på 20 hektar. Skördarna väntas inom kort öka ansenligt och därför planeras ett helt nytt eget äppellager.

- Hittills har äpplena förts till Karis-Lojo, men för att få bättre kontroll och lönsamhet så bygger vi ett eget lager- och packningsutrymme som är anpassat till våra behov, berättar gårdsförvaltaren Mikael Jensen.

Söderlångviks gårds honung i prydliga glasburkar.
Bildtext Över 40 personer deltog i informationsmötet om Söderlångviks projekt och framtidsvisioner.
Bild: Amanda Vikman/Yle

På gården finns både skogs- och jordbruk, livsmedelsförädling, restaurangverksamhet, catering, stuguthyrning och museer. Vad är då kärnan i Söderlångvik gård?

- Det är ett kulturhistoriskt fint ställe, men vi är också igång och produktiva. Så det är inte bara ett museum utan lever vidare. Vi försöker vara så bra som möjligt på de punkter vi satsar på, säger Jensen.

Stefan Björkman ser det som naturligt att gården har många ben att stå på.

- Ur konstsamfundets synvinkel är det viktiga att det här är en del av arvet vi fick av Amos Anderson. Vi har som uppgift att hålla gården i skick, vad det betyder ändrar säkert genom åren. Jag tror själv att på landsbygden måste man syssla med många saker för att fungera och vi är inget undantag, säger han.

Diskussion om artikeln