Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Simon Skrabb nöjd med inledningen på sejouren i Serie A – nu måste bara myndigheterna få bukt med coronaviruset: ”Hann redan komma igång”

Från 2020
Simon Skrabb i farten.
Bildtext Simon Skrabb i farten för sitt Brescia.
Bild: imago images/Gribaudi/ImagePhoto/All Over Press

Då lagkamraterna spelar videospel under sina lediga stunder jobbar Simon Skrabb för fullt med sitt företag. En välkommen distraktion – inte minst då coronaviruset ställt till det för spelschemat i Serie A. Klart det är surt, säger han till Yle Sporten.

”Hör av dig om en timme”

Inget svar.

”Ring om 45 minuter”

Inget svar.

”Tre minuter till” – och den här gången svarar Simon Skrabb i telefon då Yle Sporten ringer upp honom på torsdagen.

Trots att Skrabb och resten av Brescia har en ledig dag jobbar den Jakobstadsbördige spelaren på för fullt med sitt företag.

– Just i dag har det varit extremt mycket, i normala fall lägger jag ner några timmar per dag på det här. Men företaget tuffar på och växer, så det blir säkert mer i framtiden, säger han.

Hur svårt är det att kombinera med livet som fotbollsproffs?

– Inte alls, det är skönt att kunna koppla bort och lägga fokus på något helt annat. De flesta andra sitter och spelar Playstation så att själv ha möjligheten att göra något vettigt är lyx, skrattar Skrabb.

”Tappade rytmen” då han blev sjuk

Det har gått nästan två månader sedan Skrabb officiellt gick över från svenska IFK Norrköping till Serie A-klubben Brescia. Laget har spelat sex ligamatcher sedan dess och Skrabb har fått hoppa in tre gånger.

– Det började ju väldigt bra, beskriver Skrabb själv den första tiden i Italien.

– Jag hade jättefina träningsveckor och började få minuter. Men sedan blev jag sjuk och var sängliggande i över en vecka. Då tappade jag också rytmen och i samma veva bytte vi också tränare. Men nu har jag kommit igång igen, fortsätter han.

Eugenio Corini fick sparken i början av februari och ersattes av Diego Lopez, den tidigare uruguayanska landslagsspelaren. I den tredje matchen under Lopez fick Skrabb hoppa in och spelade 25 minuter mot Napoli.

– Jag har kommit igång igen. Jag känner att jag är i bra form och fick ju ansvar senast. Men sen kom coronaviruset och tvingade fram en liten paus igen, konstaterar Skrabb.

”Klart det är surt”

Coronaviruset, ja. Brescia befinner sig i norra Italien, där coronavirusepidemin är som värst i hela Europa. I dagsläget har över 3 000 personer smittats av viruset.

Serie A har reagerat genom att både tvingat lag att spela inför tomma läktare och att helt ställa in matcher.

För Brescias del är matchen mot Napoli den 21 februari den senaste matchen de har spelat.

– Klart att det är surt. Jag har verkligen njutit av varje sekund. Men man förstår ju att viruset måste stoppas och att man måste ta till alla möjliga åtgärder. Så man förstår deras slutsatser även om det är tråkigt för en själv – om man får vara lite självisk, konstaterar Skrabb.

Simon Skrabb avfyrar kanonen.
Bildtext Simon Skrabb i farten.
Bild: imago images/Gribaudi/ImagePhoto/All Over Press

Har klubben då tagit till några åtgärder?

– Vi ska inte besöka allmänna platser, undvika folkmassor och restauranger. Man ska ta sig till träningsanläggningen, göra sitt, käka och åka hem. Men så ser en dag ut ändå. Så överlag har inte vår vardag påverkats så värst mycket.

Har det varit svårt att hålla kvar touchen då ni inte fått spela?

– Nja, vi har kört lite matcher mot reservlaget och försöker hålla tempot uppe på det sättet. Men med tanke på att vi har haft en tyngre period så kan det till och med vara bra att få se över allt i lugn och ro. Tränaren får också köra in sitt spelsätt i lugn och ro, säger Skrabb.

Bottenstrid och EM

Brescia ligger just nu näst sist i Serie A. Laget har samlat ihop 16 poäng på 25 matcher och avståndet upp till Sampdoria, som ligger ovanför nedflyttningsstrecket, är sju poäng.

– Vi behöver verkligen poäng. Vi måste i praktiken vinna varannan match. Tufft, visst, men inte omöjligt, säger Skrabb.

– Vi har avklarat ganska många tuffa matcher på kort tid, så spelschemat öppnar för lite lättare matcher, fortsätter han.

På ett personligt plan har Skrabb också fått klarhet i sin roll i laget.

– Tränaren var väldigt nöjd med mitt inhopp mot Napoli och min inställning på träningarna. Han ser att jag har kvaliteten som behövs för att kunna ta de avgörande dribblingarna, passningarna och skotten i anfallet. Det är verkligen roligt, säger Skrabb.

Gällande det som hägrar i juni är roligt bara förnamnet.

– Vi talar om fotbolls-EM så gott som varje dag med Jesse (Joronen, Brescias målvakt reds.anm.). Det gäller bara att hålla sig i skick så att man kan vara med. Det kommer att vara en fantastisk upplevelse. Vem har inte drömt om att få spela i ett stort mästerskap som liten fotbollsspelare.

Diskussion om artikeln