Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Analys: Sannfinländarna får politisk broilerfabrik och Halla-aho får makten att ställa sina ungdomar i skamvrån

Från 2020
Jenna Simula med en kommentarsstämpel av Magnus Swanljung på

Sannfinländarnas nya ungdomsorganisation gör knappast slutligt upp med etnonationalisterna men ger Jussi Halla-aho makten att bestämma vem som får säga vad, skriver Svenska Yles politikreporter Magnus Swanljung.

Att Sannfinländarna får ett nytt och mera lojalt ungdomsförbund betyder i första hand en sak: Partiets ordförande Jussi Halla-aho får nu bestämma vem som måste tvätta munnen med tvål och ställa sig i skamvrån.

Partiets avsikt är att lägga ner Finsk ungdom och samtidigt grunda den nya ungdomsorganisationen Perussuomalainen nuoriso (tills vidare saknas ett svenskt namn).

Jussi Halla-aho gjorde det enda möjliga.

Droppen som fick bägare att rinna över var när andre vice ordföranden för Sannfinländarnas ungdomsförbund Toni Jalonen öppet kallade sig för fascist.

Fascism säljer dåligt år 2020 och dessutom blir sådana ideologiska benämningar lätt en black om foten på ett parti som kan ha chans att bilda regering efter nästa riksdagsval. Även om Halla-aho själv sagt att regeringsmakten inte är ett självändamål städar partiet nu uppenbarligen upp sig för att kunna nå makten.

Dessutom försöker Halla-aho kväva eventuella framtida uppror och fadersmord i sin linda.

En sista utväg

Sannfinländarnas ungdomsförbund har redan länge ställt till bekymmer för moderpartiet.

Inte bara för att fascisten Jalonens twittervanor har visat sig dyra. (Ett öppet rasistiskt twittermeddelande fick utbildningsstyrelsen att dra tillbaka stöd för 115 000 euro.) Men enligt Halla-aho står också ett fåtal av medlemmarna för en ideologi som inte hör hemma i partiet.

Problemet är att han inte har haft några medel för att bli av med dem eller ens läxa upp dem.

Perussuomalaisten nuorten toinen varapuheenjohtaja Toni Jalonen (vas.) ja perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho perussuomalaisten nuorten syyskokouksessa Riihimäellä 9. marraskuuta 2019.
Bildtext Jussi Halla-ahos gamla fascistkompis Toni Jalonen åker nu ut i kylan.
Bild: Matias Rantala / Lehtikuva

Under veckoslutet satte Jussi Halla-aho sin egen prestige på spel och åkte till Tammerfors där han uppmanade ungdomsförbundet att ändra sina stadgar vid ett extraordinärt möte.

Kravet var att alla som vill höra till ungdomsorganisationen också måste höra till partiet.

Men Halla-aho fick inte igenom sina krav. Stadgeändringen hade krävt två tredjedelars majoritet och av mötesdeltagarna röstade 56 för och 45 mot.

Därefter gjorde Halla-aho det enda möjliga: Han satte igång med att grunda ett eget ungdomsförbund. Eftersom han själv är en före detta ungdom gav han uppdraget till partiets yngsta riksdagsledamot Jenna Simola som nu lämnat in behövliga dokument till patent- och registerstyrelsen. När papperskriget är klart är det meningen att de nya medlemmarna ska välja en ny ordförande.

Vill ha mer kontroll över ungdomarna än andra partier

Finsk ungdoms cirka 2000 medlemmar kan nu nådigt ansöka om medlemskap i Perussuomalainen nuoriso och moderpartiet – och samtidigt ge Halla-aho rätten att läxa upp dem vid behov.

När man ser vilka som inte får eller vill bli partimedlemmar klarnar kanske Sannfinländarnas linje en aning.

Enligt stadgarna blir alla medlemmar i ungdomsförbundet tvungna att gå med i moderpartiet när de fyller 18 år.

Det betyder att Sannfinländarna som alltid hållit hårt på yttrandefriheten och satt en ära i att låta de mest brokiga blommorna blomma nu tar ett osedvanligt hårt grepp om sin egen ungdomsorganisation.

Samlingspartiet ställer samma krav på sina unga medlemmar, men den som till exempel vill höra till Svenska Folkpartiets ungdomsorganisation Svensk Ungdom kan alldeles bra låta bli att ansluta sig till partiet. Det samma gäller för Socialdemokraternas, Centerns och Vänsterförbundets ungdomsorganisationer.

Halla-aho sa vid dagens presskonferens att partiets styrka varit att politikerna inte är broilers som götts upp i en ungdomsorganisation. Samtidigt medgav han att just det är en utmaning.

– Folk är inte vana med hur man beter sig i politiken och måste lära sig saker i farten. Nu ger vi unga en möjlighet att påverka samtidigt som de kan lära sig spelreglerna så att nästa generation kan undvika de värsta minorna i politiken, sa Halla-aho.

Målet med det nya ungdomsförbundet är alltså lojalitet och en snyggare fasad.

Nationalism men ingen skallmätning

Exakt vilket tankegods som ska begravas med den gamla ungdomsorganisationen är tills vidare oklart.

Halla-aho upprepade att man inte vill ha någon raslära eller skallmätning i partiet.

Sedan lyckades han samtidigt omfatta och ta avstånd från begreppet etnonationalism.

– Jag vill inte gärna ta begreppet etnonationalism i min mun. En del inom ungdomsförbundet har kapat begreppet för sina egna syften. Det är ett underligt begrepp eftersom nationalism eller fosterländskhet redan i sig inbegriper tanken att det finns ett folk. Det finns ett folk som benämns finländare och Sannfinländarna anser att Finland är finländarnas nationalstat, sa Halla-aho.

Jenna Simula är knappast heller någon blomsterhatt. Hon har under sin tid i Finsk ungdom hört till de hårdaste invandringskritikerna och sitter i styrelsen för Suomen Sisu som uttryckligen ägnar sig åt att definiera vem som är riktiga finländare.

En del av de försmådda ungdomspolitikerna har redan frågat sig om partiet har andra standarder för riksdagsledamöter. Juha Mäenpää som jämförde asylsökande med invasiva arter har fått partiets fulla stöd.

När man så småningom ser vilka ungdomspolitiker som inte får eller vill bli partimedlemmar klarnar kanske Sannfinländarnas linje en aning. Men genom att grunda en ny ungdomsorganisation blir partiet knappast av med alla spretiga och besvärliga åsikter.

Det är nog inte heller meningen.

Hur väljarna tar emot utrensningen beror på hur väl man nu lyckas balansera mellan kraven på radikal yttrandefrihet och partiets mer moderata politikers och väljares krav på ett något så när anständigt yttre.

Det enda som är helt klart är att den gamle “mästaren” Jussi Halla-aho inte tål att någon ny mästare ifrågasätter honom.

Diskussion om artikeln