Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Tidsfrist till slutet av maj för bageri i Borgå: ”Det finns mycket som måste åtgärdas”

Från 2020
Flera rågbröd i ett bageri.
Bildtext Miljöhälsosektionen har dryftat bageriet under två möten inom en vecka.Bröden på bilden har inget med det aktuella bageriet att göra.
Bild: Esa Huuhko/Yle

Med stöd av Borgå stads jurist ogiltigförklarade miljöhälsosektionen sitt tidigare beslut om att genast stoppa bageriverksamheten.

På ett extra möte, på torsdag kväll, beslöt sektionen i stället att ge företagaren tid på sig till den sista maj för att ta itu med de missförhållanden som råder.

- Att stänga bageriet helt hade medfört verkliga juridiska risker, säger miljösektionens ordförande Björn Sundqvist (SFP). Risken för en lång rättsprocess fanns.

Förseelsernas art och omfång är enligt sektionen de samma.

- Personligen är jag av den åsikten att förseelserna som har skett under den nya ägarens tid, dvs. de tre senaste åren, nog är grava då det gäller renhållning och underhåll av maskiner som har använts för att tillverka bröd.

Vi ville säkra oss om att vi verkligen gör det juridiskt oantastligt och rätt

Björn Sundqvist, ordförande.

På mötet måste miljöhälsosektionen först återta sitt beslut från mötet veckan innan om att temporärt stänga bageriet. Nu fick sektionen hjälp av stadens jurist Olli Ojanperä, som var med och beredde ärendet.

- Vi talar om en ganska invecklad lagstiftning när det gäller livsmedel och hälsofrågor. Vi ville säkra oss om att vi verkligen gör det juridiskt oantastligt och rätt.

Fram till den sista maj ska nu en hel del ske på bageriet. Det här med hot om vite.

Problem med skadedjur

- Vi föll tillbaks på samma utredningar och granskningar som har gjorts under de tre senaste åren. Det finns mycket som måste åtgärdas, säger Björn Sundqvist.

I bageriet har man under flera granskningar hittat bland annat problem med skadedjur samt brister i städning, byggnadskonstruktioner, underhåll, egenkontroll och förpackningsmärkningar.

Företagaren har inte kunnat åtgärda bristerna trots miljöhälsovårdens uppmaningar och effektivare övervakning.

Yle Östnyland har inte lyckats få kontakt med bageriföretagaren.

Diskussion om artikeln