Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

EU-parlamentets session i Strasbourg flyttas till Bryssel på grund av coronaepidemin – utomstående besök ställs också in

Från 2020
Uppdaterad 06.03.2020 05:34.
En av EU-parlamentets byggnader i Strasbourg i Frankrike.
Bild: Yle/Marie Söderman

EU-parlamentet har beslutat att samlas till plenum i Bryssel i istället för i Strasbourg nästa vecka. Parlamentets medicinska enhet fattade beslut om att ställa in sessionen i Strasbourg på torsdag kväll.

Parlamentets talman David Sassoli skriver i ett pressmeddelande att man gjort bedömningen att hälsorisken med att hålla plenum i Strasbourg är betydligt högre jämfört med alternativet att hålla plenum i Bryssel.

Det handlar enligt Sassoli inte endast om att värna om säkerheten för parlamentarikerna och de anställda, utan även lokalbefolkningen i Strasbourg.

Sassoli konstaterar att han informerat de franska myndigheterna om läget. Han tackar dem för samarbete under de gångna dagarna.

Beslutet är fattat i enlighet med EU:s fördrag, fortsätter han.

Strasbourg är parlamentets officiella säte

Enligt EU:s regler är franska Strasbourg det huvudsakliga sätet för parlamentets plenarsammanträden, medan parlamentets utskott har sina sammanträden i Bryssel.

Att parlamentet blir tvunget att flytta på månatlig basis har varit ett ständigt föremål för diskussion.

Flytten mellan två städer ses av många som tidskrävande, dyrt och belastande för miljön.

Att på permanent basis flytta sammanträdena till Bryssel skulle ändå kräva en ändring av EU-fördraget. Hittills har det inte funnits tillräckligt med politisk vilja att ändra på förfarandet.

Parlamentet stängt för besökare

Innan beslutet om att flytta plenarsammanträdet från Strasbourg till Bryssel meddelade parlamentet att man avbokar alla tillställningar för utomstående i parlamentet för en tre veckors period.

Enskilda besökare och anställda måste i sin tur intyga att de inte befunnit sig i närheten av smittade personer eller i något av de områden som drabbats värst av coronaviruset.

Trots säkerhetsåtgärderna har virusets framfart inte helt gått att hindra. Under onsdagen påträffades coronaviruset hos två anställda vid EU-institutionerna i Bryssel.

Diskussion om artikeln