Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Urlyckliga Jakobstadsparet hemma i Finland efter coronakarantän på Teneriffa: "Vi ska umgås med familjen"

Från 2020
Peter Furu och Lena Smeds-Furu i karantän på sitt hotell på Teneriffa.
Bildtext Peter Furu och Lena Smeds-Furu har fått återvända hem till Finland.
Bild: Privat

Efter två veckor på Teneriffa, varav över en vecka i karantän, har Jakobstadsparet Lena Smeds-Furu och Peter Furu nu landat i Finland.

Vad som skulle vara en trevlig solsemester på Teneriffa blev något helt annat för paret Lena Smeds-Furu och Peter Furu. I över en vecka fick Jakobstadsparet sitta i karantän bakom lås och bom på hotellet efter ett konstaterat coronafall.

På torsdagkväll fick paret äntligen åka hem från Teneriffa, men inte utan drama.

- De ringde och sa att jag måste omtestas för mitt resultat var otydligt. Sedan sändes vi fram och tillbaka till olika ställen och det drog ut på tiden, konstaterar Lena Smeds-Furu.

- Många sa att vi inte kommer att få fara eftersom det tar så länge, men den som var ansvarig för testen sade att han ska göra sitt bästa för att vi ska hinna med nattflyget.

Tanken var att de senast klockan nio på kvällen skulle åka iväg från hotellet. Halv nio fick de svaret att testet var negativt och de fick åka iväg.

- Vi var urlyckliga. Sedan blev vi ledsagade en konstig väg via garaget. Vi fick inte gå ut vanliga vägen. De mätte febern ännu före de släppte ut oss. Taxichauffören gjorde korstecknet innan han tog oss med och jag tyckte riktigt synd om honom, säger Smeds-Furu.

Tyskar fortfarande i karantän

Men alla var inte lika lyckliga som Jakobstadsparet. Enligt Smeds-Furu blev ännu ett par hundra hotellgäster kvar i karantän.

- Vi talade med några tyskar och de sa att Tyskland inte tar hem dem före karantänen på 14 dagar har gått ut. Så de skulle bli kvar till tisdagen.

Allt som allt blev det två veckor på hotellet för Lena Smeds-Furu och Peter Furu. Lyckliga av att äntligen vara på finsk mark igen kan de nu ta det hela med ro.

- Det var verkligen ett semesterminne som man kommer ihåg, säger Smeds-Furu med ett skratt.

Kommer att resa på nytt

Hela incidenten har inte avskräckt dem från att resa på nytt, men någon ny resa blir det inte i första hand.

- Jag skulle egentligen ha åkt på resa från jobbet på söndag, men från företagets sida är man lite försiktig nu och vi har försökt dra ner på resandet. Bara de som verkligen behöver resa, om det är affärsmässig viktigt, så reser.

- Vi avvaktar tills den här hysterin lugnar sig, sen tror jag nog vi reser på nytt.

Det första de kommer att göra när de senare under fredagen återvänder hem till Jakobstad är att umgås med familjen.

- Inte vet jag om de har varit oroliga, men klart de har väntat på att vi ska komma hem. Både sönerna och mina föräldrar var jätteglada över beskedet att vi kommer hem.