Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Sjukskötaren som misstänks för flera brott under sin tid på ett privat hemsjukhus jobbar i Helsingfors

Från 2020
Den fastighet där hemsjukhuset Luotsi fanns tidigare i Åbo.
Bildtext Det privata hemsjukhuset Luotsi fanns tidigare i den här fastigheten i Luolavuori i Åbo.
Bild: Lassi Lähteenmäki / Yle

Den sjukskötare, som misstänks för flera brott då personen jobbade på ett privat hemsjukhus i Åbo är fortfarande yrkesverksam. Personen jobbar på en hälsocentral i Helsingfors, skriver Yle Uutiset.

Saken bekräftas av Timo Lukkarinen, chefsläkare för hälsocentralerna i Helsingfors.

- Sjukskötaren jobbar för oss, men personens rättigheter att utöva sitt yrke är begränsade, berättar Lukkarinen.

Enligt tidningen Kunnallislehti har den misstänkta läkaren i sin tur jobbat på hälsocentralen i Pemar, men har nu suspenderats.

Sjukskötaren är misstänkt för grovt dödsvållande, grov misshandel, grov förskingring, grovt bedrägeri, flera grova förfalskningar och narkotikabrott. Läkaren misstänks dessutom för delaktighet i ovan nämnda brott.

Den misstänkte sjukskötarens rättigheter att utöva sitt yrke har begränsats av Valvira. Personen får exempelvis inte hantera läkemedel på egen hand och får inte jobba självständigt. Sjukskötaren får också endast jobba inom den offentliga vården.

Personen jobbar inte ensam utan med andra kolleger

Enligt Yles uppgifter har sjukskötarens rätt att utöva sitt yrke begränsats sedan sommaren 2015.

I nuläget jobbar personen inte ensam utan jobbar exempelvis i telefonväxeln tillsammans med andra kolleger, säger Lukkarinen.

Enligt Lukkarinen kommer man nu att överväga hur man går vidare efter uppgifterna om brottsutredningen. Den misstänkte sjukskötaren har varit öppen mot sin arbetsgivare om den pågående brottsutredningen.

- Vi utgår från att en misstänkt är oskyldig tills motsatsen har bevisats. Därför kan vi inte säga upp personen, utan vi väntar på domstolsbehandlingen, säger Lukkarinen.

Yle har fått tag på den misstänkta sjukskötaren per sms. Skötaren meddelar att hen inte kommenterar utredningen, utan ber Yle att kontakta personens advokat.

Artikeln baserar sig på Turun kotisaattohoitokohun sairaanhoitaja työskentelee Helsingissä rajoitetuin oikeuksin skriven av Sannimari Lehtilä och Eino Kossila.

På andra språk

Diskussion om artikeln