Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Inrikesminister Ohisalo: "Finland stöder Grekland i en svår situation - men inte allt som Grekland gör"

Från 2020
Uppdaterad 06.03.2020 12:58.
Maria Ohisalo.
Bildtext Inrikesminister Maria Ohisalo (Gröna) träffar de politiska journalisterna. Många frågor handlar om regeringens linje i den pågående flyktingkrisen vid gränsen mellan Grekland och Turkiet.
Bild: Lehtikuva

Inrikesminister Maria Ohisalo har i dag träffat de politiska journalisterna. Ohisalo upprepade att regeringen stöder Grekland, men att Finland alltid följer internationella överenskommelser.

Under gårdagens frågestund i riksdagen hettade det till mellan regering och opposition.

Oppositionen krävde upprepade gånger svar av regeringen om den stöder den grekiska linjen att sätta asylbehandlingarna på is för en månad.

I går var svaret både från vicestatsminister Katri Kulmuni (C) och inrikesminister Maria Ohisalo (Gröna) att regeringen följer internationella överenskommelser. Ohisalo fortsätter på samma linje.

"Jag har ingen personlig åsikt om krisen"

Ohisalo får frågan om Grekland gör fel - och svarar att Finland följer internationella överenskommelser.

Ohisalo får igen frågan om vad hon anser om Greklands beslut att stoppa asylbehandlingarna för en månad.

- Jag har ingen personlig åsikt om Greklands stopp för asylbehandlingar. Regeringen försöker påverka EU för att unionen ska fylla internationella konventioner.

Under dagens presskonferens vägde Ohisalo alla ord mycket noggrant. I kvällens avsnitt av Yles program Marja Sannikka säger hon klart att Greklands beslut att vägra behandla asylansökningar är fel.

Ohisalo upprepade under presskonferensen att Grekland med tanke på internationell rätt gör fel och att landet borde ta emot asylansökningar.

Sannf interpellerar: "Regeringens linje är klar"

I dag meddelade det största oppositionspartiet Sannfinländarna att de interpellerar om Finlands linje i flyktingkrisen vid gränsen mellan Grekland och Turkiet. Sannfinländarna vill veta hur Finland stöder Greklands linje att inte släppa in några asylsökande.

- Regeringens svar är klart och regeringen kommer att svara på Sannfinländarnas interpellation, kommenterar Ohisalo kort.

Tills vidare är det bara Sannfinländarna som har undertecknat interpellationen, men partiet bjuder in de andra oppositionspartierna att delta.

Gränsbevakningsväsendet har skickat mera folk till Frontex

I går blev det också klart att gränsbevakningsväsendet skickar ytterligare fyra gränsbevakare till Grekland för att delta i en snabb gränsintervention. Det är europeiska gräns- och kustbevakningsbyrån Frontex som har bett om hjälp.

Ohisalo får frågan om inte redan Frontex stöd till den grekiska regeringen strider mot internationella överenskommelser.

- Nu mäts EU:s värderingar. Medlemsstaterna måste var och en ta ställning till var gränserna går. Vi håller fast vid internationella överenskommelser, svarar Ohisalo.

- Om till och med Frontex deltar i åtgärder som inte överensstämmer med internationella konventioner måste vi ta ställning till det.

Grekland har redan tidigare bett EU om hjälp med att kontrollera säkerheten vid kusten, och bad i måndags om hjälp vid landgränsen mellan Turkiet och Grekland. Det här efter Turkiets beslut om att öppna gränsen mot EU.

Diskussion om artikeln