Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Enorma smällen: Guldlejonet Kevin Lankinen ur spel i minst fyra månader på grund av axelskada

Från 2020
Kevin Lankinen
Bildtext Kevin Lankinen.
Bild: AOP

Kevin Lankinens axel har opererats och nu väntar en fyra till fem månader lång skadevila för målvakten, meddelar hans AHL-lag Rockford IceHogs. Det blev 21 matcher med en räddningsprocent på 90,9 för Lankinen säsongen 2019/20.

Den 13 februari gjorde Kevin Lankinen sin sista match för säsongen. Efter att ha nollat Manitoba Moose på bortais har Lankinen fått vila – och nu har det klarnat varför.

På sin webbplats meddelar AHL-klubben Rockford IceHogs att Lankinens axel har opererats, vilket innebär att målvakten är ur spel i fyra till fem månader. Säsongen är med andra ord över och det blir inte heller något nytt VM för Guldlejonet.

– Lankinens vänstra axel opererades i måndags. Proceduren gick väldigt bra och vi förväntar oss att Kevin kommer att återhämta sig fullständigt, säger klubbens läkare Geoff Van Thiel.

Sammanlagt hann Lankinen spela 21 matcher säsongen 2019/20. Han noterades för en räddningsprocent på 90,9 och släppte in ett snitt på 3,03 mål per match.

Båda noteringarna är sämre än säsongen innan – men Lankinen valdes ändå till AHL:s All Stars-evenemang tidigare i år. Målvakten premierades dessutom som årets förebild på Idrottsgalan i januari.

– Det är en enorm ära, skrev Lankinen på Twitter då.

I och med skadan blir Lankinens chanser att knipa en plats i NHL-truppen nästa säsong dessvärre sämre, även om Chicago sålde andremålvakten Robin Lehner innan transferfönstret stängde i NHL.

Diskussion om artikeln