Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Drogsmuggling till fängelser gav gängmedlemmar treåriga straff

Från 2020
vanklan kaltereita, riihimäen vankila
Bild: Jaani Lampinen / Yle

United Brotherhoods gängmedlemmar skaffade droger och organiserade försäljning och distribution.

Egentliga Finlands tingsrätt har gett sitt avgörande i en omfattande droghärva i fängelserna i Åbo och Riihimäki. De huvudmisstänkta, en 41-årig och en 50-årig man, dömdes till över tre års fängelsestraff för grova narkotikastraff.

Enligt rätten upprätthöll det kriminella gänget United Brotherhood ett nätverk, som sålde droger i fängelserna. Brotten inträffade under åren 2018-2019.

De huvudmisstänkte skaffade droger, och organiserade försäljningen och distributionen i fängelserna. Drogerna smugglades in i fängelserna på flera olika sätt.

Åbo fängelse i Starrbacka är en byggnad i rödtegel, omgiven av en vit mur och taggtrådsstängsel.
Bildtext Starrbacka fängelse i Åbo.
Bild: Yle/Linus Hoffman

Rätten delade åklagarens åsikt om att det handlade om stora mängder mycket farliga substanser, och att man med brottet sökt och fått betydande ekonomisk nytta.

Förutom de huvudsakliga gärningsmännen dömdes 15 andra personer till villkorliga och ovillkorliga fängelsestraff. En del av de dömda fick hårdare straff eftersom de hade tidigare domar eller för att brotten utförts som en del av organiserad brottslighet. Tre åtal förkastades. De dömda bestred merparten av åtalen.

Domen har inte vunnit laga kraft. Avgörandet kan överklagas till hovrätten.