Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Kvinnor mördas brutalt i Mexiko – anhöriga kritiserar myndigheterna, polisen, pressen och presidenten: "Ingen gör något"

Från 2020
Demonstranter i Guadalajara i Mexiko.
Bildtext De som överlever mordförsök kan ofta få allvarliga men för livet. Den här bilden är tagen i Guadalajara i Mexiko på kvinnodagen den 8 mars.

I Mexiko mördas i medeltal minst tio kvinnor varje dag. Det är också vanligt att barn kidnappas och hittas mördade. Fyra barn försvinner dagligen i Mexiko.

Den här typens våld har nu uppmärksammats mera i Mexiko, och myndigheterna får kritik för att de inte ingriper.

Också pressens vana att publicera detaljerade bilder på sargade mordoffer får stark kritik i Mexiko.

- Min man och jag trodde att det var vår dotter som skulle begrava oss, och inte att det var vi som skulle begrava vår dotter, säger Irinea Buendia sorgset till nyhetsbyrån Reuters. Hennes dotter Mariana Lima blev ihjälslagen av sin man, en mexikansk polis.

Kvinnogestalter täckta i tyg som en protest mot våldet mot kvinnor i Mexiko.  Kyrkan De los Santos Cosme y Damian i Mexiko City 4.3.2020
Bildtext Kvinnogestalter täckta av tyg som en protest mot våldet mot kvinnor i Mexiko. Kyrkan De los Santos Cosme y Damian i Mexiko City 4.3.2020
Bild: AFP / Lehtikuva

Mord på kvinnor hör till vardagen

Mord på kvinnor hör tyvärr till vardagen i Mexiko. Den här sortens mord är könsrelaterade och kallas därför för "kvinnomord".

Attacker mot kvinnor har länge varit ett problem i Mexiko. Det är vanligt att kvinnor mördas av kvinnans partner. Morden inkluderar ofta groteska eller förnedrande våldshandlingar.

I fjol steg antalet mord på kvinnor i Mexiko till 976 vilket är dubbelt fler än året innan.

De kvinnor som överlever mordförsök kan ofta få allvarliga men för livet. Huvudskador med bland annat hörselproblem är inte ovanliga följder.

Demonstration mot kvinnovåldet i Mexiko. Demonstranterna reagerar mot mordet på en sjuårig flicka.
Bildtext Demonstration mot kvinnovåldet i Mexiko. Demonstranterna reagerar mot mordet på en sjuårig flicka.
Bild: AFP / Lehtikuva

"Svagt rättssystem och vägran att ta problemet på allvar"

Brottsoffrens familjer kritiserar det svaga rättssystemet i Mexiko och säger att den här typens brott inte tas på allvar, och att myndigheterna inte gör tillräckligt för att förhindra våld mot kvinnor.

Åtalen för kvinnomord är få i Mexiko.

För många kvinnor kan det ta många år innan de själva vågar träda fram och utan att känna skam förmår berätta vad som hänt dem.

Det kan också vara mycket svårt de här kvinnorna att övertyga sin omgivning - både myndigheter och den egna familjen - om allvaret i det våldsdåd som de har utsatts för,

Också pressen i Mexiko får kritik

Nyligen fick ett oerhört rått mord på en 25-årig kvinna stor uppmärksamhet i Mexiko. Mordet begicks av hennes partner.

Att pressen dessutom gick ut med detaljerade bilder av den illa sargade kvinnan har ytterligare stärkt den våg av ilska som väller fram över Mexiko.

Presidenten kom med diffusa uttalanden

Efter de senaste morden kom president Andrés Manuel López Obrador med diffusa uttalanden som inte gjorde saken bättre.

Tvärtom, uttalandet väckte en storm av kritik mot presidenten.

Mexikos president Andres Manuel Lopez Obrador talar den 30 januari 2019.
Bildtext Mexikos president Andrés Manuel López Obrador håller tal 30.1.2019
Bild: EPA-EFE/Sashenka Gutierrez

Fallet Mariana får symbolvärde

I fallet med mannen som dödade sin hustru Mariana frikändes mannen.

Nu har dock landets högsta domstol tagit upp fallet på nytt, och fallet Mariana Lima har fått ett symbolvärde eftersom det har förts ända till högsta domstolen.

Mamman till Mariana är ändå mycket upprörd över att myndigheterna i Mexiko inte tar mord på kvinnor på allvar, och hon kritiserar skarpt president Obrador.

- Presidenten fullföljer inte sina förpliktelser. Han vill inte göra det han bör göra. Det är han som ska ge oss rättvisa, för det har vi rätt till.
Och han är den första som ska kunna ge oss de här garantierna,betonar Marianas mamma Irinea Buendia.

Kvinnorna går i strejk den 9 mars - #EnDagUtanOss

Den 9 mars genomförs en landsomfattande strejk i Mexiko, och alla kvinnor kommer då att dra sig tillbaka från offentligheten.

Kampen sker under hashtaggen #EnDagUtanOss (#UnDíaSinNosotras) .

Demonstrationen är en protest mot det våld som kvinnor utsätts för. De kvinnor som deltar i protesten går inte på jobb. De går inte heller ut på gatorna och de undviker att gå i butiker.

Diskussion om artikeln