Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Sverigedemokraterna backar om att partiledare Jimmie Åkesson greps i Turkiet – frågades ut av polisen på flygplatsen

Från 2020
Uppdaterad 06.03.2020 18:30.
En mörkhårig man i glasögon och kostym sitter framför en mikrofon.
Bildtext Jimmie Åkesson har varit Sverigedemokraternas partiledare sedan 2005. Arkivbild.

Enligt Sverigedemokraternas pressmeddelande greps Jimmie Åkesson vid gränsen mellan Grekland och Turkiet, men i en intervju för Sveriges Radio kommer det fram att det bara handlar om att han tagits åt sidan vid passkontrollen.

Jimmie Åkesson har befunnit sig vid den grek-turkiska gränsen och delat ut flygblad som bland annat varnat migranter och flyktingar för att "Sverige är fullt".

Partiets presschef backar nu uppgifterna om att Åkesson blivit gripen, det handlar om att han frågats ut på flygplatsen.

– Det ska ha skett vid flygplatsen vid säkerhetskontrollen, när de öppnade passet och såg vem det var. Då togs han åt sidan, säger Henrik Gustafsson till Sveriges Radio.

Annan version tidigare under fredagen

Presschef Henrik Gustafsson har tidigare i dag gått ut med uppgiften att Åkesson blev gripen när han delade ut flygblad, vilket citerats i flera svenska medier.

– Vi kan bekräfta att det land som Morgan Johansson och regeringen vill förhandla med, och ge mer pengar till, är ett land där man blir gripen och utfrågad för att man delar ut flygblad som staten inte har godkänt, löd Gustafssons kommentar tidigare i dag, bland annat hos SVT och Expressen.

Det har gjorts över 100 anmälningar till Justitieombudsmannen JO om Åkessons flygbladsutdelning, skriver Dagens Nyheter.

Artikel och rubrik uppdaterade 18.20 med uppgiften om att Jimmie Åkesson inte alls blev gripen.

Diskussion om artikeln