Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

De nordiska statsministrarna på kvinnodagen: Jämställdhet har gett starka ekonomier och lyckliga samhällen

Från 2020
Sanna Marin och Stefan Löfven på Harpsund tidigare i år
Bildtext Fyra av fem statsministrar i Norden är kvinnor. Sanna Marin träffade Stefan Löfven i Stockholm i januari.
Bild: AFP / Lehtikuva

Betald föräldraledighet och högklassig barnavård har haft en enorm inverkan på jämställdheten i arbetslivet och i hemmen. De nordiska statsministrarna lyfter fram fördelarna med jämställdhet i ett gemensamt uttalande i dag på Internationella kvinnodagen.

De nordiska länderna hör till världens mest jämställda länder. Just nu är fyra av fem statsministrar i Norden kvinnor: Mette Frederiksen i Danmark, Katrín Jakobsdóttir på Island, Erna Solberg i Norge, Sanna Marin i Finland och Stefan Löfven i Sverige.

Statsministrarna tar i en gemensam skrivelse ställning för kvinnors rättigheter och påminner samtidigt om att det finns mycket jobb kvar att göra, både i Norden och speciellt globalt sett.

Arbetslösheten bland kvinnor som är födda utanför EU är hög och våldet mot kvinnor har inte heller utrotats

Statsministrarna uttrycker en oro över att kvinnors och flickors rättigheter ifrågasätts.

“Vi ger vårt starka stöd till arbetet för att främja kvinnors sexuella och reproduktiva hälsa och rättigheter, och vi motsätter oss alla försök att begränsa kvinnors rätt till laglig och trygg abort och andra hälsotjänster. Skadliga förfaranden, som barnäktenskap och kvinnlig könsstympning, ska avskaffas i hela världen”, skriver statsministrarna.

Statsministrarna vill att Norden ska vara ett exempel för den övriga världen och de vill dela med sig av erfarenheterna och fördelarna med att kvinnor och män är jämställda i samhället.

Fler kvinnor på ledande poster är rättvist och smart

De nordiska länderna har arbetat för att främja jämställdhet i över 40 år.

“Detta har lett till att vi har starka ekonomier samt lyckligare och välmående samhällen.”

Pojkar leker.
Bildtext Rätt till dagvård, till ett rimligt pris, har bidragit till jämställdheten i Norden.
Bild: Paulus Markkula / Yle

Statsministrarna skriver att det är den avlönade föräldraledigheten som kan delas mellan föräldrarna och en lika rätt till högklassig barnavård som främst har bidragit till att kvinnor har haft möjlighet att delta i arbetslivet. Samtidigt har männen fått möjlighet att sköta hemmet.

Statsministrarna menar att fler kvinnor på ledande poster inte bara är rättvist, utan också smart.

“Det leder till bättre beslut, ofta även större vinster, öppenhet, rättvisa, innovationer och därtill ökar det företagens samhällsansvar.”

“Vi har uppnått fina resultat, men vi är långt ifrån färdiga”

Men även om de nordiska länderna är mer jämställda än de flesta andra länder, så finns det också här könsrelaterad strukturell ojämlikhet.

Statsministrarna lyfter speciellt fram att arbetslösheten bland kvinnor som är födda utanför EU är hög. Våldet mot kvinnor har inte heller utrotats.

De konstaterar också att arbetsmarknaden fortfarande är segregerad och att det är mest kvinnor som jobbar inom vård och skola. Männen är däremot överrepresenterade inom transport-, byggnads- och industribranschen.

“Vi har uppnått fina resultat, men vi är långt ifrån färdiga och fast beslutna att fortsätta med arbetet för jämställdhet mellan könen.”, skriver statsministrarna.

Diskussion om artikeln